Confidenţialitate

Republica Moldova a renunțat la exporturile către Rusia, însă rămâne dependentă de gazele Federației, spune Maia Sandu | AUDIO

Chișinăul nu confirmă o creștere a numărului de soldați așa-ziși pacificatori în regiunea separatistă Transnistria. Președinta Maia Sandu a dat asigurări că țara sa nu va încălca sancţiunile internaţionale impuse Federaţiei Ruse ca urmare a invaziei în Ucraina. Singura vulnerabilitate este cea legată de gazele naturale.

Maia Sandu declară că Băncile din Republica Moldova respectă toate restricţiile de plăţi internaţionale, iar exporturile în Federația Rusă au ajuns aproape la zero din cauza războiului din ţara vecină.

Autorităţile urmăresc, însă, ca nu cumva Moldova să fie folosită pentru re-exporturi. Adică anumite mărfuri moldovenești să ajungă într-o țară, iar de acolo în Rusia.

Singurul aspect vulnerabil în relaţiile economice cu Federaţia Rusă este achiziţia de gaze la care, în prezent, Republica Moldova nu are cum să renunţe, a explicat Maia Sandu:

„Situația pe piața gazelor este dificilă, nu avem o situație ordinară, așa cum am avut acum câțiva ani, când ar fi fost mult mai ușor să găsim alternative. Asta nu înseamnă că nu căutăm aceste alternative, dar asta înseamnă că astăzi nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federația Rusă și nu suntem singura țară care nu renunță.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Referindu-se la riscurile de securitate din regiunea transnistreană, Maia Sandu a menţionat că autorităţile de la Chişinău rămân vigilente, dar că nu se confirmă informaţiile cu privire la o creştere a numărului de „pacificatori” ruşi în Transnistria.