Confidenţialitate

REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Un șef din Jandarmeria Vaslui a falsificat data unui accident rutier

Adjunctul Jandarmeriei Vaslui, colonelul Valerică Guriță, a fost acuzat că a falsificat data unui accident rutier. El a făcut acest lucru pentru ca un șofer civil, care a intrat cu mașina în autospeciala Jandarmeriei, să poată beneficia de asigurare, deși nu avea poliță în acel moment, scrie Libertatea

Accidentul a avut loc anul trecut, pe 3 decembrie, în jurul orei 20.50, când o autospecială a Jandarmeriei Vaslui, în care se afla și colonelul Guriță, a fost acroșată de un autoturism condus de un tânăr din comuna vasluiană Fruntișeni. Nu au fost răniți, ci doar pagube materiale, cea mai avariată fiind autospeciala Jandarmeriei. 

Părțile implicate au decis să ajungă la o înțelegere pe cale amiabilă, după ce tânărul șofer a recunoscut că el este vinovat, doar că acesta nu avea asigurarea RCA valabilă în acea zi. Drept urmare, au decis de comun acord să declare accidentul ca fiind produs a doua zi, astfel încât poliția de asigurare să intre în vigoare la 4 decembrie ora 0.00 și să fie valabilă.

Iar în acte a fost trecută în fals data producerii accidentului ca fiind 4 decembrie 2020, ora 6.30.

Asigurătorul a aprobat dosarul de daune și a estimat reparația autospecialei Jandarmeriei, pe polița de asigurare a șoferului civil, la 21.235 de lei.

Falsul a fost, însă, descoperit de autorități. Procurorii militari l-au pus sub acuzare pe colonelul Valerică Guriță pentru fals intelectual și omisiunea sesizării, iar pe jandarmul șofer, pentru înșelăciune, participație improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual și fals în declarații. Șoferul civil, vinovat de producerea accidentului rutier, a fost inculpat pentru înșelăciune și participație improprie la fals intelectual. Cei trei și-au recunoscut faptele și au solicitat încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției. 

Astfel, colonelul Valerică Guriță a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru fals intelectual și șase luni de închisoare pentru omisiunea sesizării, pedeapsa rezultată fiind de zece luni închisoare cu suspendare. Procurorii militari nu au impus interdicții în legătură cu exercitarea profesiei, astfel că Valerică Guriță își poate continua activitatea în cadrul Jandarmeriei.  

Cele trei acorduri de recunoaștere au fost înaintate pe 3 iunie Tribunalului Vaslui pentru validare. Instanța urmează să se pronunțe pe 23 iunie. 

Sursa foto: jandarmeriavaslui.ro

 Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.