Confidenţialitate

REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Șpagă în produse lactate la Poliția Rutieră Botoșani

Șpagă în produse lactate pentru polițiștii rutieri reținuți de DNA

Au apărut detalii despre modul în care încasau șpăgile mai mulți polițiști de la Serviciul Rutier Botoșani. Săptămâna trecută, DNA a reținut 16 polițiști rutieri botoșăneni, acuzați de luare de mită. 8 dintre ei au fost arestați, iar alți opt agenți ai Serviciului Poliției Rutiere Botoșani sunt cercetați în libertate, sub control judiciar.

Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă consultat de „Europa Liberă”, polițiștii cereau mită între 100 și 200 de lei. Mai mult, unii au luat șpagă în produse lactate, pe care au le-au primit chiar în curtea sediului Serviciului Rutier Botoșani.

„În ziua de 12.11.2020, în jurul orei 15:15, agentul de poliție Constantin Ciprian Rusu fiind în echipaj cu agentul Neculai Robert Fecioru, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe DE 58, pe raza localităților Vlădeni-Leorda, județul Botoșani, a pretins și primit de la un conducător auto foloase necuvenite, în schimbul neaplicării sancțiunii suspendării dreptului de a conduce. Abaterile constatate au fost depășire pe linie continuă precum și depășirea vitezei legale de deplasare, agentul Fecioru precizându-i conducătorului auto să aducă foloasele necuvenite pretinse, în cursul aceleiași zile, spre seară, la sediul Poliției Rutiere Botoșani, la terminarea turei de serviciu. În cursul aceleiași zile, în jurul orei 20:30, agenții de poliție Rusu și Fecioru au primit, fiecare, de la un conducător auto, în curtea sediului Serviciului Rutier Botoșani, câte un pachet cu produse lactate, fiecare pachet în valoare de 50-60 de lei, în schimbul neaplicării sancțiunilor legale față de acesta, pentru abaterile constatate în trafic, în timpul serviciului”, se arată în referatul procurorilor de la DNA Suceava.

Pe lângă primirea de mită, polițiștii rutieri din Botoșani falsificau procesele verbale de contravenție sau … le dădeau foc. 

Astfel, agentul Robert Fecioru „a primit suma de 100 de lei, pe care a împărțit-o cu celălalt agent din echipaj, de la un conducător auto, din orașul Flămânzi, județul Botoșani, depistat că circula cu o viteză de peste 107 km./h, într-o zonă cu limită de viteză de 70 km./h”, se arată în actele DNA. Inițial, agentul a completat un proces verbal de amendă cu numele șoferului, însă după ce a primit banii nu l-a amendat pe acesta, ci „a rupt și i-a dat foc cu bricheta, unui exemplar al procesului-verbal de contravenție ce trebuia înmânat contravenientului și apoi l-a aruncat, în timp ce ardea, sub autospeciala de poliție aflată în staționare, de față cu colegul său de echipaj”, se mai arată în referat.

 Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.