Republica Fantastică România: Pasajul Piaţa Sudului – Povestea celui mai costisitor proiect cu bani europeni al Primăriei Capitalei

În vizita de miercuri prin Republica Fantastică România, George Zafiu și Vlad Petreanu s-au oprit chiar în București, cel mai bogat oraș din țara noastră, și probabil cel mai furat, unde Primăria ne dă o lecție despre costul uriaş al incompetenţei administraţiei publice.

Bucureştenii şi toţi cei care au tranzitat în ultimii ani Capitala știu despre problema de circulație de la Piața Sudului. La ieşirea din partea sudică a Capitalei, un pasaj rutier de 353 de metri lungime ar trebui să fluidizeze circulaţia. Acolo e Calea Văcăreştilor, se face legătura cu cartierul Berceni, cu Olteniţei, e nod important.

Construcţia acestui pasaj a fost votată în Consiliul Local acum 7 ani – în 2008, scrie Hotnews. De atunci, s-au mai schimbat de foarte multe ori detaliile, finanţarea, ideile, până când, în 2012, au obţinut bani europeni pentru construcţia pasajului, care ar fi trebuit să acopere 98% din totalul cheltuielilor. Cu totul, 25 de milioane de euro – 25 de milioane de euro daţi cadou, cu o singură condiţie: pasajul să fie dat în folosinţă până la 31 decembrie 2015.

Astăzi, în 2015, încă se lucrează la pereţii laterali. Așadar, nicio şansă să fie ceva gata până la sfârşitul anului. De fapt, după cum pot constata zilnic miile de şoferi care stau blocaţi în trafic pe lângă acest şantier, slabă speranţă să fie ceva gata până la sfârşitul anului viitor.

O mare parte din banii europeni primiţi pentru lucrări vor trebui să fie plătiţi de Primărie – adică de bucureşteni. Mai precis, 12 milioane de euro.

Nu se știe, însă, cine răspunde. Primarul Sorin Oprescu ridică din umeri. Iată o declaraţie pe care a dat-o ieri, citată de Digi 24:

„Încercăm să cerem direct la Comisia Europeană să poată să prelungească termenul. Dacă nu se poate, cred că o să absorbim cam 60% din banii europeni. Restul o să plătim din buget”.

Foto: PMB