Republica Fantastică România: Jaf de peste 130.000 de euro la un spital aflat în construcţie

E o ştire care a început mai demult şi acum a ajuns la deznodământ – dar care descrie foarte bine ce nu funcţionează în ţara asta:

În urmă cu câţiva ani a fost un mare scandal la Timişoara, când s-a descoperoit că din spitalul aflat în construcţie la data respectivă se furaseră termopane şi calorifere de sute de mii de euro.

Construcţia începuse după o licitaţie organizată în 1997. În 2003, Primăria Timişoara a preluat spitalul aflat în construcţie, care trebuia să deservească zeci de mii de timişeni, şi a început să bage bani în el.

Prin 2011, când a venit vorba ca Primăria să predea spitalul către Direcţia de Sănătate Publică, s-a constatat că lipsea câte ceva pe ici-colo – cum ar fi sute de calorifere, ferestre şi uşi termopan.

A ieşit scandal, s-a lăsat cu poliţie, cu procuratură şi cu o constatare incredibilă: Deşi primăria Timişoara trebuia să asigure paza obiectivului şi deşi ştia că trebuia să asigure paza, n-a făcut-o. De ce? Pentru că n-avea fonduri să angajeze paznici.

E incredibil. Oricine şi-a făcut o casă în ţara asta ştie că şantierul se păzeşte – orice şantier se păzeşte. dacă primarul de pe vremea aia, Gheorghe Ciuhandu, şi-ar fi construit o casă, credeţi că ar fi angajat paznic?

Prejudiciul – peste 600.000 de lei, adică mai mult de 130.000 de euro. Hoţii n-au fost niciodată prinşi – dar ştim cine sunt proştii: edilii care trebuiau să decidă paza şi n-au făcut-o. Şi ştim şi cine sunt victimele – cetăţenii Timişului, care plătesc asigurări de sănătate şi taxe şi care n-au avut acces la un spital la timp din cauză că unii au fost proşti şi nemernici.

Cât despre hoţii de calorifere şi termopane, ei n-au fost prinşi nici până în ziua de azi.

foto: adevarul.ro