Confidenţialitate

REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Cum au dispărut în vama Albița 10 TIR-uri rusești cu țigări de 30 milioane euro

Zece autocamioane pline cu țigări au dispărut anul trecut, din aprilie până în august, în punctul vamal Albița, din județul Vaslui. Acestea erau înregistrate ca fiind intrate în țară prin portul Constanța, și aveau ca destinație finală Republica Moldova. Doar că nu au fost niciodată înregistrate în vama Albița, scrie Europa Liberă

Mai mult, unul dintre camioane a fost găsit în această primăvara în Republica Moldova, unde a fost înregistrat de autoritățile de la Chișinău ca fiind gol.

Până în luna martie a acestui an, când Europa Liberă a început să ceară detalii, niciun oficial din conducerea Direcției Generale a Vămilor sau a Agenției Naționale de Administrare Fiscală și nici măcar unul dintre cei doi miniștri de Finanțe din perioada aprilie 2020 – aprilie 2021 nu fuseseră anunțați de acest caz de contrabandă cu produse din tutun în valoare de cel puțin 30 de milioane de euro.

Anul trecut, ministru al Finanțelor a fost Florin Cîțu, actualul premier al României. Europa Liberă l-a întrebat și pe el dacă a fost anunțat vreodată în perioada aprilie 2020 – aprilie 2021 despre dispariția mai multor TIR-uri cu țigări într-un posibil caz de contrabandă. Florin Cîțu a evitat să ofere orice fel de răspuns.

Totul a ieșit la iveală când șeful Direcției Vamale Regionale Iași, Dănuț Bologan, care are în subordine și Biroul Vamal Albița, a observat dispariția TIR-urilor cu țigări și a început verificările în propria instituție. Din datele primite de la Vama Albița, CNAIR și Poliția de Frontieră reieșea că: nu sunt date care să localizeze TIR-urile, dar nici să precizeze dacă au ieșit din țară. „Practic au dispărut în Albița”, a spus pentru Europa Liberă o sursă din Vamă, implicată în această anchetă internă.

O sursă din vama Albița a explicat pentru site-ul Europa Liberă că în luna în care au început să dispară TIR-urile cu țigări, prin Vama Albița a mai trecut, aparent nedetectat de partea română, un transport important: o geantă cu bani cu 1,6 milioane de euro.

Geanta a fost descoperită însă de lucrătorii vamali din Republica Moldova într-un enigmatic TIR gol. 

Sursa foto: stiri.md

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.