Confidenţialitate

REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Autoritățile dau bani abia acum pentru modernizarea toaletelor din școli, dar nu știu exact câte școli nu au toalete

Aproape 29 de mii de elevi încă nu au toalete moderne la școală. Se întâmplă acest lucru în peste 200 unități de învățământ din țară, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației, scrie EduPedu.ro

Cifrele se regăsesc în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern prin care ministerul Educației vrea să dea bani, pentru al treilea an la rând, pentru repararea, modernizarea sau construcția toaletelor moderne în școlile și grădinițele care nu au așa ceva.  În total, e vorba de 10,3 milioane de lei.

Ministerul Educației a cerut abia în această vară lista școlilor cu latrine, potrivit notei de fundamentare. Iar lucrările vor începe, cel mai probabil, în prag de iarnă. Și dacă nu sunt făcute rapid lucrările, autoritățile vor fi nevoite să dea banii înapoi, după cum scrie în proiect: „La sfârșitul anului 2021 sumele rămase neutilizate se virează la bugetul de stat”.

Datele privind numărul școlilor fără toalete s-a schimbat de la un an la altul. Și de la o guvernare la alta.

Astfel, în 2019, când ministrul Educației era Ecaterina Andronescu, au fost identificate 1.459 de școli fără toalete.

Anul următor, la Educație a ajuns Monica Anisie. Au fost numărate iar școlile fără toalete și au fost descoperite 6.180. 

Iar în raportul final România Educată, publicat chiar în această vară sunt identificate  aproximativ 4.200 de școli din România (însumând peste 155.000 de elevi) care nu au grupuri sanitare în incinta școlii, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte și fiind lipsite de apă curentă și canalizare”. Adică 2.100. Dar, în același document, numărul unităților școlare care nu au autorizație sanitară este de 3.191. 

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.