Regizorul rus Kirill Serebrennikov, arestat la Moscova

Regizorul rus Kirill Serebrennikov, premiat anul trecut la Cannes pentru filmul ”(M)ucenicul”, a fost arestat la Moscova.

Poliția și forțele federale de intervenție au percheziționat Teatrul Gogol, pe care artistul îl coordonează, în cadrul unei anchete caree vizează o presupusă fraudă financiară de 3 milioane și jumătate de dolari.

Kirill Serebrennikov a concurat anul trecut într-o secțiune paralelă a Cannes-ului cu filmul ”(M)ucenicul”, povestea radicalizării unui tânăr ortodox din Rusia contemporană. Lungmetrajul a avut premiera românească la sfîrșitul lui martie și poate fi, încă, văzut în sălile de cinema din țară.

Poliția rusă i-a percheziționat teatrul artistului în cursul unei repetiţii a spectacolului ”Suflete moarte”, adaptare a celebrului roman cu același titlu de Nikolai Gogol.

Aproximativ 50 de actori şi angajaţi ai teatrului moscovit au fost reţinuţi, iar telefoanele lor au fost confiscate. Regizorul nu a fost pus oficial sub acuzare, însă a fost arestat şi este reţinut în calitate de martor.

Kirill Serebrennikov militează, între altele, pentru drepturile  minorităților sexuale și a calificat anexarea Peninsulei Crimeea, din 2014, drept “o acţiune a unui băutăuş sărac care şi-a pierdut minţile din disperare”.

Un regizor ucrainean – Oleg Sențov – a fost condamnat în 2015 pentru presupuse acte de terorism și se află acum într-o închisoare din Rusia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare