Confidenţialitate

Regizorul Cristian Mungiu, la aniversare | VIDEO

Născut la 27 aprilie 1968, la Iași, Cristian Mungiu este un apreciat regizor, reprezentant al “noului val” al cinematografiei româneşti, fiu al reputatului medic Ostin Mungiu.

Absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, promoţia 1998, Cristian Mungiu a contribuit în calitate de regizor secund la filme cunoscute precum ‘Le Capitaine Conan’ (1996, de Bertrand Tavernier) și ‘Train de Vie’ (1998, de Radu Mihăileanu).

Lungmetrajul de debut, Occident (2002) a obținut Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Transilvania, fiind prezentat în cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes.

Filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) îl impunea pe Cristian Mungiu în prima linie a regizorilor, aducându-i Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, Palme d’Or, nominalizat și la gala Golden Globes.

Amintiri din epoca de aur (2009), care constă din 6 scurtmetraje produse de Mungiu și regizate de el și de alți regizori tineri.

Cu drama După dealuri (2012), Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

Cosmina Stratan și Cristina Flutur, care interpretează rolurile principale, au împărțit premiul pentru cea mai bună interpretare în cadrul aceluiași festival.

În 2016, Cristian Mungiu prezenta în premieră filmul Bacalaureat la festivalul de pe Croazetă.