Confidenţialitate

Regimul de la Phenian continuă testele balistice

Coreea de Nord a lansat trei rachete, declanşând alerte de raid aerian pe o insulă din apropierea peninsulei coreene şi în Japonia, relatează Agerpres, citând AFP.

Sirenele de raid aerian au sunat, pentru a doua zi consecutiv, pe insula sud-coreeană Ulleungdo, situată la 120 km est de peninsula coreeană, a informat presa locală.

Ministrul japonez al apărării, Yasukazu Hamada, a clarificat că Japonia nu a fost survolată de una din aceste rachete, contrar informaţiilor difuzate anterior de autorităţi.

Posturile de televiziune japoneze au emis avertismente joi dimineaţă pentru locuitorii din zonele de nord Niigata, Yamagata şi Miyagi, cerându-le să se adăpostească, iar circulaţia trenurilor de mare viteză Shinkansen a fost suspendată pentru scurt timp.

“Bombardarea continuă cu rachete, zi de zi, este un afront şi nu poate fi tolerat”, a declarat joi premierul japonez Fumio Kishida.

La 4 octombrie, o rachetă balistică nord-coreeană a survolat Japonia pentru prima dată în ultimii cinci ani.

Miercuri, Coreea de Nord a lansat 23 de rachete, dintre care una a încălcat linia limită nordică care extinde pe mare graniţa terestră intercoreeană, rămânând totuşi în apele internaţionale.

Potrivit armatei sud-coreene, a fost prima dată după încheierea războiului, în 1953, când un proiectil nord-coreean a căzut atât de aproape de apele teritoriale sud-coreene.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a calificat acest eveniment drept o “invazie teritorială de facto”.

Armata nord-coreeană a efectuat apoi aproximativ o sută de focuri de artilerie în apropierea graniţei intercoreene din estul peninsulei. Sudul a ripostat lansând trei rachete pe mare, în apropierea zonei în care aterizase unul dintre proiectilele nord-coreene.

Această demonstraţie de forţă a regimului de la Phenian vine într-un moment în care Coreea de Sud şi Statele Unite desfăşoară cele mai mari exerciţii aeriene în regiune din istoria lor.

Coreea de Nord consideră acest tip de manevre o repetiţie generală pentru o viitoare invazie a teritoriului său. Exerciţiul “Vigilant Storm” (Furtună vigilentă) este “o manevră militară agresivă şi provocatoare ce vizează Republica Populară Democrată Coreea”, a spus regimul nord-coreean, ameninţând Seulul şi Washingtonul că vor “plăti cel mai oribil preţ din istorie”.