Confidenţialitate

Referendumurile organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina și controversele lor

A treia zi de votare în cadrul aşa-numitelor referendumuri organizate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia a început duminică, în pofida criticilor internaţionale vehemente. Mai mutl, Rusia anunță că Duma de Stat va dezbate săptămâna viitoare proiectele de lege privind alipirea celor 4 provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse.

În Rusia, mass-media de stat și pro-guvernamentală au relatat că locuitorii au votat cu mare entuziasm.

Agenția de știri RIA Novosti a publicat chiar și o înregistrare video cu „muzică și dans” la referendumul din Herson.

Potrivit părții ucrainene, votul s-a desfășurat în mod diferit. În unele localități, oamenii nu au voie să părăsească orașul pe durata celor cinci zile ale referendumului.

Iar multe persoane trebuie să voteze „sub supravegherea atentă a unor oameni înarmați cu mitraliere.

Pe de altă parte, Ukrainian News a relatat că oameni din regiunea Rostov și Crimeea au fost aduși în teritoriile ocupate pentru a vota.

Între timp, Guvernul ucrainean a prezentat lista celor opt țări care au trimis observatori la referendumurile false. Printre ele Belarus, Siria, Egipt, Brazilia, Venezuela, Uruguay, Togo și Africa de Sud.

Duma de Stat de la moscova va dezbata joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri care, în viziunea Moscovei, ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora.