Confidenţialitate

Referendumul din Grecia s-a încheiat. Primele cifre sunt date de sondajele telefonice

53% dintre greci ar fi spus “NU” austerității, potrivit rezultatelor oferite de sondajele telefonice de opinie realizate de televiziunile din Grecia. Cifrele citate de presa elenă arată că oponenții măsurilor de austeritate au avea un avantaj de 2 până la 3 procente în fața celor care ar fi dorit continurea acordurilor de finanțare cu creditorii internaționali.

Trebuie spus că sondajele prezentate sunt realizate exclusiv telefonic și nu au acuratețea sondajelor de tip exitpoll, realizate la ieșirea din secțiile de vot. Rezultatele date de numărarea voturilor ar putea modifica diferența dintre cele două tabere sau chiar răsturna rezultatul prezentat de sondaje.

Rezultatele sondajelor

Star TV

DA 46-51%

NU 49-54%

Alpha TV

DA 45.5-50.5%

NU 49.5-54.5%

Antenna News

DA 46%

NU 49%

Voturi nule 2%

Nehotarâți 2%

Mega Gegonota

DA 48.5% (46.5-50.5%)

NU 51.5% (49.5-53.5%)


Care sunt măsurile respinse prin vot de cetățenii greci

Printre măsuri se prevede o cotă de TVA de 23 %, dar de la care vor face excepție alimentele de bază, energia, apa potabilă, industria de hoteluri și restaurante. Mai mult, pentru medicamente, cărți și spectacole se propune un TVA super redus, de 6%.

Comisia Europeană cere întărirea disciplinei fiscale și sporirea impozitelor pentru companii dar și pentru proprietăți. Se cerea suprataxarea jocurilor de noroc, a ambarcațiunilor de lux, dar și scoaterea la licitație și vânzarea frecvențelor de televiziuni sau telefonie mobilă.

Creditorii Greciei cer eliminarea unor subvenții pentru motorina folosită în agricultură dar și combaterea traficului cu carburanți. Greciei i se cere și publicarea până la sfârșitului lunii viitoare a unei noi strategii naționale împotriva corupției.

Nu sunt uitate nici diversele beneficii extra-salariale primite de angajați precum primele de vacanță, cele de încheiere a contractului de muncă sau diurne, creditorii solicitând alinierea acestora la normele europene. Sistemul de pensii ar trebui și el reformat prin extinderea contribuțiilor celor care obțin venituri proprii și, mai ales prin declararea acestora, la fel cum contribuțiile pentru fondurile de sanătate ar trebui și ele majorate de la 4 la 6% în cazul pensionarilor.


Cum s-a desfășurat votul

Urnele au fost deschise în Grecia de la ora 7.00 la ora 19.00. Aproximativ 10 milioane de persoane cu drept de vot au fost așteptate la urne. Primul politician care a mers la o secție de votare din Atena a fost Antonis Samaras, ex-premierul Greciei: ”Astăzi, noi, grecii, decidem soarta ţării noastre. Votăm „DA” Greciei. Votăm „DA” pentru Europa”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ulterior, la vot a mers și premierul în funcție.

Alexis Tsipras a spus: „Nimeni nu poate ignora determinarea unui popor care își ia destinul în propriile mâini”.

Preșdintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a transmis un mesaj alegătorilor. Le-a cerut să rămână uniți. ”Drumul dificil de după această zi trebuie să-l facem împreună”, a spus Pavlopoulos.

Ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, a votat la periferia Atenei. El a transmis următorul îndemn către poporul elen: ”Eşecurile enorme ale Eurogrupului au generat ultimatumuri la care poporul grec nu a putut răspunde. Astăzi, poporul grec poate da un răspuns”, a spus Varoufakis.

Presa din întreaga lume urmărește desfășurarea acestui referendum. ”Este o stare de tensiune în Grecia”, spune Ana-Maria Cuciureanu, jurnalistă de origine română, care lucrează în Atena:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Chemați la urne, grecii încearcă să explice votul pe care îl dau astăzi:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Indiferent de rezultatul referendumului, criza din Grecia nu se va opri”– este titlul unei analize publicate astăzi de CNN.