Confidenţialitate

Redeschiderea școlilor în starea de alertă epidemiologică: Peste 3 milioane de copii revin la clase, cu respectarea unor reguli | AUDIO

Peste trei milioane de copii se reîntorc, de luni în grădiniţe, şcoli şi licee, în plină alertă epidemiologică. Redeschiderea școlilor, după vacanța de iarnă, vine cu un set de reguli recomandat de Ministerul Educației odată cu declararea stării de alertă epidemică, din cauza valului gripal. 

Se va face triaj zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb, au anunțat autoritățile.

Ministrul Educației, Ligia Deca:

„Recomandările sunt legate de triajul epidemiologic făcut în colaborare cu familiile, deci o dată este un triaj acasă, al doilea este la începutul orelor de curs de către învățător, profesorul, educatorul care-l vede pentru prima dată elevii sau preșcolarii. El este unul observațional, conduita școlilor din punctul meu de vedere trebuie să fie una de prevenție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În București, sunt școli care au personal medical, iar triajul va fi făcut în aceste cazuri de cei din cabinetele medicale. Iar unde nu exista personal medical, profesorii se vor ocupa de triaj, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Larisa Gojnete:

„În ceea ce privește triajul, se va face la începutul primei ore de curs de către personalul medical acolo unde există și acolo unde nu există de către cadrele didactive. Este de precizat că nu vorbim de un consult medical.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Părinții spun că este o misiune greu de pus în practică. Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache:

„Sunt școli care au 700, 800, 1.000 de elevi și pentru a face un astfel de triaj la intrare în școală îți trebuie câteva ore și atunci ești obligat să-i introduci pe toți în unitatea de învățământ. Deja ei interacționează la clasă, poate apărea problema transmiterii acestui virus și faptul că vine după o oră sau două să facă triajul medical la nivelul fiecărei clase (…) copiii aceștia interacționează. Este nevoie să comunicăm, inclusiv familiile să comunice copiilor că ar fi bine să folosească masca astfel încât să se protejeze pe ei și nu numai pe ei cât și pe ceilalți copii din colectivul clasei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Sara Roman, studentă la o universitate din SUA: Eram încurajați să avem păreri diferite de profesori și să avem gândire critică | VIDEO