Reacție la vârful bisericii din Irlanda, după referendumul privind căsătoriile gay: ”Biserica trebuie să se reconecteze cu tinerii”

În timp ce sute de persoane au așteptat și sărbătorit în stradă rezultatul acestui referendum, Arhiepiscopul din Dublin, Diarmuid Martin (FOTO), a avut o primă reacție pentru presă. Diarmuid Martin a spus că ”Biserica trebuie să se re-conecteze cu tinerii” și să nu nege realitățile din societate, potrivit publicațiilor ”The Independent” și ”Irish Times”.

Sute de persoane și-au exprimat bucuria pe străzi în Dublin – dansând sau chiar plângând – în timp ce, pe un ecran, era marcată cu verde fiecare regiune în care s-a votat ”DA”, adică în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din mulțime, o adolescentă interviervată de BBC mărturisește: Mă gândesc la vremea când aveam 15 ani, când mi-era rușine de cine sunt. Despre asta este vorba astăzi: votul le spune tinerilor din comunitatea LGBT că ei contează, că sunt iubiți, că sunt în sfârșit egali. Și faptul că Irlanda susține acest lucru înseamă TOTUL!”

O altă tânără care sărbătorea rezultatul consultării a spus că ”este cea mai importantă zi din viața mea până acum. Am rămas fără cuvinte. Sunt atât de mândră de națiunea noastră, mai ales de tinerii de vârsta mea”.

O doamnă în vârstă, aflată într-un scaun cu rotile, a completat șirul declarațiilor înregistrate de reporterul BBC: ” Am un nepot care este gay. Dacă nu aveam, oare aș fi gândit la fel? Cred că da,pentru că se luptă pentru acest lucru de foarte mult timp”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit rezultatelor finale, 62,1% dintre irlandezi (mai exact, 1.201.607 de persoane cu drept de vot) au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.

37,9% (734.300 de persoane cu drept de vot) s-au pronunţat împotrivă.

Rata participării la referendumul de sâmbătă a fost de 60,5%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS