Reacție la vârful bisericii din Irlanda, după referendumul privind căsătoriile gay: ”Biserica trebuie să se reconecteze cu tinerii”

În timp ce sute de persoane au așteptat și sărbătorit în stradă rezultatul acestui referendum, Arhiepiscopul din Dublin, Diarmuid Martin (FOTO), a avut o primă reacție pentru presă. Diarmuid Martin a spus că ”Biserica trebuie să se re-conecteze cu tinerii” și să nu nege realitățile din societate, potrivit publicațiilor ”The Independent” și ”Irish Times”.

Sute de persoane și-au exprimat bucuria pe străzi în Dublin – dansând sau chiar plângând – în timp ce, pe un ecran, era marcată cu verde fiecare regiune în care s-a votat ”DA”, adică în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex.

Din mulțime, o adolescentă interviervată de BBC mărturisește: Mă gândesc la vremea când aveam 15 ani, când mi-era rușine de cine sunt. Despre asta este vorba astăzi: votul le spune tinerilor din comunitatea LGBT că ei contează, că sunt iubiți, că sunt în sfârșit egali. Și faptul că Irlanda susține acest lucru înseamă TOTUL!”

O altă tânără care sărbătorea rezultatul consultării a spus că ”este cea mai importantă zi din viața mea până acum. Am rămas fără cuvinte. Sunt atât de mândră de națiunea noastră, mai ales de tinerii de vârsta mea”.

O doamnă în vârstă, aflată într-un scaun cu rotile, a completat șirul declarațiilor înregistrate de reporterul BBC: ” Am un nepot care este gay. Dacă nu aveam, oare aș fi gândit la fel? Cred că da,pentru că se luptă pentru acest lucru de foarte mult timp”.

Potrivit rezultatelor finale, 62,1% dintre irlandezi (mai exact, 1.201.607 de persoane cu drept de vot) au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.

37,9% (734.300 de persoane cu drept de vot) s-au pronunţat împotrivă.

Rata participării la referendumul de sâmbătă a fost de 60,5%.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS