Confidenţialitate

Reacția Guvernului după ce profesorii au reclamat că nu li s-a garantat prin ordonanță de urgență majorarea salariului unui debutant la nivelul salariului mediu brut

Guvernul reacționează la acuzațiile profesorilor care susțin că în ordonanța privind creșterile salariale din învățământ, adoptată ieri, nu se respectă solicitarea dascălilor ca salariul unui debutant să fie egal cu salariul mediu brut pe economie.

Acest lucru e menționat în nota de fundamentare a ordonanței, transmite purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ministrul Educației, Ligia Deca, are, la ora 12.00, o conferință de presă și va veni cu noi explicații.

Garanția cerută de profesori ca în noua lege a salarizării, salariul unui debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie este menționată în nota de fundamentare a ordonanței adoptate ieri, precizeazî într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Dan Cărbunaru spune că în afară de creșterile salariale aprobate în ședința de ieri, vor exista 3 etape de majorare a veniturilor dascălilor de anul viitor: cu 40% în primul an, cu 30% în doilea și încă 30% în al treilea an.

Sindicatele nu sunt de acord cu aceste etape și nu au agreat nici creșterea salariilor cu 1000 de lei brut pentru cadre didactice și 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

Și totuși, Guvernul a aprobat ieri aceste majorări, iar salariile profesorilor cresc de luna aceasta cu 580 de lei net. Un debutant va încasa astfel aproape 3000 de lei lunar, față de 2400 cât era până acum.

Fiecare unitate de învățământ urmează să decidă zilele acestea dacă renunță la grevă sau nu.