Confidenţialitate

Războiul din Ucraina intră în cea de-a patra lună cu mii de victime și pagube de sute de miliarde de euro

Soldat până acum cu mii de victime și pagube de sute de miliarde de euro, războiul din Ucraina intră în cea de-a patra lună. Încrederea președintelui rus Vladimir Putin într-o victorie rapidă s-a năruit în faţa rezistenţei ucrainenilor.

În prezent, ruşii depun eforturi să pună stăpânire pe regiunea Donbas, formată din provinciile estice Doneţk şi Luhansk.

Situaţia de pe teren în regiunea Lugansk din estul țării, unde armata rusă a făcut progrese în ultimele zile, „se înrăutăţeşte din oră în oră”, susține guvernatorul regional.

„Situaţia este foarte dificilă şi, din păcate, nu face decât să se agraveze. Se înrăutăţeşte din zi în zi, din oră în oră”, a spus acesta într-o înregistrare video postată pe canalul său de Telegram.

„Bombardamentele sunt din ce în ce mai intense” şi „armata rusă a decis să distrugă complet Severo-doneţk”, un oraş strategic la nord-vest de Lugansk, a adăugat guvernatorul.

Severodoneţk „este pe cale de a fi şters de pe faţa Pământului”, a comentat el, calificând situaţia „aproape critică”.

Zilele trecute, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, spunea: cucerirea regiunii Lugansk a fost „aproape încheiată”. Ruşii au înconjurat acolo două localităţi despărţite de un râu şi care constituie ultimul bastion al rezistenţei ucrainene.

Bătăliile actuale urmează capitulării, săptămâna trecută, a garnizoanei ucrainene din portul Mariupol, după aproape trei luni de asediu asupra oțelăriei Azovstal. Orașul a fost cucerit doar după ce a fost distrus în mare parte.

Cadavrele a aproximativ 200 de oameni care au murit în subsolul unei clădiri rezidențiale din Mariupol  au fost descoperite acum printre dărâmături.

Potrivit unui consilier al primarului ucrainean al orașului, localitatea s-a transformat într-un cimitir.

Deși nu și-a atins obiectivul în regiune, armata rusă controlează acum o porţiune neîntreruptă din estul şi sudul Ucrainei.

De cealaltă parte, Uniunea Europeană a aprobat cea de-a patra tranşă de asistenţă militară acordată Ucrainei, în valoare de jumătate de miliard de euro.

În altă ordine de idei, Moscova se declară îngrijorată că susţinători ai săi sunt „persecutaţi”, făcând referire la reținerea fostului președinte moldovean Igor Dodon. Purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a admis că problema este una internă a Republicii Moldova.

Un susținător deschis al politicilor lui Vladimir Putin, Igor Dodon este acuzat de trădare şi îmbogăţire ilicită. Aliații săi politici invocă un spectacol televizat, pus în scenă în ziua în care președinta Maia Sandu a împlinit 50 de ani.

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski