Confidenţialitate

„Un nou carnagiu” în Gaza. Peste 100 de civili palestinieni care așteptau ajutor umanitar, uciși într-un atac israelian. State din întreaga lume au condamnat „episodul tragic şi alarmant” | AUDIO

Comunitatea internațională condamnă uciderea a peste 110 palestinieni care aşteptau distribuirea de ajutoare în Fâșia Gaza. Soldaţii israelieni au deschis focul asupra mulțimii. Peste 700 de oameni au fost răniți. Israelul susține că ar fi fost vorba despre o busculadă: zeci de persoane au fost rănite după ce s-au împins şi s-au călcat în picioare când au ajuns camioanele cu ajutor umanitar, scrie Reuters. De asemenea, armata israeliană a publicat și imagini surprinse din dronă în care se văd mulțimi de oameni în jurul unor camioane, afirmând că mulțimea a atacat mașinile în care erau ajutoarele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La New York, secretarul general al ONU a condamnat incidentul.

„Nu ştim exact ce s-a întâmplat. Dar fie că aceşti oameni au fost ucişi de tiruri israeliene, fie că au fost zdrobiţi de mulţime sau călcaţi de camioane, acestea sunt acte de violenţă, într-un anumit fel, legate de acest conflict”, transmite un purtător de cuvânt al oficialului.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a denunţat „un nou carnagiu” şi decese „total inacceptabile”.

„Sunt îngrozit de rapoartele despre un nou masacru în rândul civililor din Gaza, care erau disperaţi să obţină ajutor umanitar”, a scris acesta pe reţeaua de socializare X. 

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite, aliatul fidel al Israelului, cere „răspunsuri” după această tragedie.

„Căutăm de urgenţă informaţii suplimentare despre ceea ce s-a întâmplat cu exactitate”, a declarat Matthew Miller.

„Suntem în contact cu guvernul israelian şi înţelegem că are loc o anchetă a ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat el.

Turcia, despre uciderea de către Israel a celor peste 100 de palestinieni „O nouă crimă împotriva umanităţii”

Casa Albă a mai anunţat că preşedintele Joe Biden a vorbit la telefon cu emirul Qatarului şi cu preşedintele egiptean despre acest „episod tragic şi alarmant”.

Reacții prin care este condamnată tragedia din enclava palestiniană au venit și de la cancelariile din Roma, Madrid, Paris și Berlin.

În Turcia, autorităţile au denunţat ceea ce numesc „o nouă crimă împotriva umanităţii” şi au considerat că această tragedie „este dovada că [Israelul] îşi propune să distrugă în mod conştient şi colectiv poporul palestinian”.

Mai multe ţări arabe din Golf au condamnat, de asemenea, tirurile armatei israeliene.

Pentru Emiratele Arabe Unite, „forţele de ocupaţie israeliene au vizat o adunare de mii de locuitori palestinieni ai Fâşiei Gaza care aşteptau să le fie adus ajutor umanitar”.

Guvernul Qatarului, la rândul său, „a condamnat cu cea mai mare fermitate masacrul odios comis de ocupaţia israeliană împotriva civililor lipsiţi de apărare”.

Iar La Amman, autorităţile iordaniene au denunţat „o încălcare clară a dreptului internaţional umanitar”.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă cu uşile închise pentru a discuta despre această tragedie

„Acest masacru este dovada că atât timp cât Consiliul de Securitate este paralizat şi se impun drepturi de veto, palestinienii plătesc cu viaţa lor”, a declarat ambasadorul palestinian la Națiunile Unite, în timp ce Statele Unite au blocat săptămâna trecută, pentru a treia oară, o rezoluţie prin care se cerea o încetare imediată a focului în Gaza.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Aleksei Navalnîi va fi înmormântat astăzi la Moscova. Familia sa acuză autoritățile ruse că fac presiuni asupra agenţiilor de servicii funerare | AUDIO