Râsul și efectele sale benefice asupra organismului

Râsul este cel mai bun medicament. De ce? Pentru că are numeroase influențe benefice asupra corpului nostru.

Știați că atunci când râdem, se reduce impactul efectelor hormonilor stresului asupra creierului? Astfel scade intensitatea stărilor de anxietate și starea de spirit se îmbunătățește considerabil.

Dar nu doar sistemul nervos beneficiază în urma momentelor vesele. În ceea ce privește sistemul imunitar, crește producția de anticorpi, adică vom fi mai bine protejați împotriva bolilor infecțioase, dar și împotriva cancerului, deoarece se activează și celulele sistemului imunitar care distrug celulele canceroase.

Apetitul este reglat prin râs și chiar stimulat, în acest mecanism fiind implicați hormonii numiți ghrelină și leptină.

La baza multor boli cardiovasculare stau inflamația și nivelul crescut de colesterol și tot râsul este cel care ne ajută să reglăm acești factori de risc, și scade astfel riscul afectării inimii și vaselor, conduce la scăderea tensiunii arteriale și la prevenirea tulburărilor de ritm cardiac și a infarctului miocardic.

Suferiți de dureri musculare? Pe lângă faptul că râsul relaxează mușchii, conduce la secreția de endorfine și astfel crește toleranța la durere.

Mesajul este foarte clar: alimentația sănătoasă, sportul și sfaturile medicului, vor avea efecte și mai bune dacă avem o stare de spirit foarte bună și dacă nu uităm cel puțin să zâmbim zi de zi, dacă nu chiar să râdem copios.

Râsul are sărbătoarea lui

An de an, în prima duminică a lunii mai, se celebrează Ziua Mondială a Râsului. Iniţiator al sărbătorii a fost, în 1998, medicul indian Madan Kataria.