Confidenţialitate

Raport: Mulți medici nu declară sponsorizările pe care le primesc

Un raport realizat de organizația non-guvernamentală Observatorul Român de Sănătate scoate la iveală că mulți medici nu declară sponsorizările pe care le primesc de la companiile farmaceutice.

Potrivit raportului,suma declarată de beneficiari este de patru ori mai mică decât cea anunțată de firmele de medicamente.

Situația pune și mai mult sub semnul întrebării modul în care medicii prescriu medicamentele și … dacă nu cumva sunt influențați de sponsorizări atunci când completează o rețetă.

Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate, atrage atenția că pacienții pot avea de suferit dacă medicii nu raportează sumele pe care le primesc din sponsorizări.

E important ca aceste raportări să se facă cum trebuie, pentru că așa putem face diferența între companiile care sponsorizează activități educaționale utile, sau companiile care plătesc mese sau alte mijloace mascate prin care medicul poate fi influențat să prescrie medicamente. Este dreptul pacientul ca să știe exact care sunt relațiile dintre medicul care îl tratează și companiile farmaceutice – a spus Vlad Mixich la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, spune că legislația actuală are prevederi clare privind raportarea sponsorizărilor. Există, însă, sancțiuni pentru medicii care nu fac aceste raportări?

Gheorghe Borcean a declarat pentru Europa FM că cineva trebuie să reclame faptul că un medic nu a raportat sponsorizările primite. Dacă cineva reclamă, Colegiul medicilor va face o cercetare, prin care să afle dacă există o înclăcare cu rea voință sau dacă s-a produs vreun prejudiciu.

Până acum, însă, Colegiul Medicilor nu a primit nici o sesizare privind neraportarea sponsorizărilor și nu a existat nici o anchetă în acest sens

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până acum, însă, Colegiul Medicilor nu a primit nici o sesizare privind neraportarea sponsorizărilor și nu a existat nici o anchetă în acest sens.

Deși, președintele Colegiului spune că este greu de dovedit că există o legătură între banii pe care un medic îi primește de la o companie și medicamentele pe care le prescrie.

Spitalele, asociațiile de pacienți și medicii din România au primit anul trecut sponsorizări de peste 50 de milioane de euro.