Rămâne Grecia în zona euro?

Cel mai probabil astăzi este ziua la capătul căreia vom afla dacă Grecia rămâne sau nu în zona euro. Deja nu prea mai există semne de întrebare privind intrarea în incapacitate de plată a acestei țări , tot ceea ce se mai poate dezbate este dacă europenii ar trebui să salveze sau nu Grecia suportând costurile unei negocieri cu pistolul pe masă, al unui șantaj propriu-­zis care a început din momentul în care extrema stângă a lui Alexis Tsipras, antieuropeană, a câștigat alegerile în Grecia.

Domnul Tsipras a obținut conducerea țării sale exact cu acest program, acela de a renegocia regulă ceva ce nu se mai poate negocia. Vă amintesc faptul că deja datoriile Greciei au fost tăiate, ar mai fost fi odată salvată în 2011, dar nu a reușit să facă reforme care ar fi echilibrat cât de cât.

Deși ieri au ieșit în stradă 3000 de greci protestând împotriva austerității , trebuie să știți că în general cei mai vocali din Grecia sunt bugetari, și pensionari, de fapt cei care depind de banii statului. În Grecia salariile nu sunt nici, iar cei care au un salariu la privat , sau cei care au economii în euro, sunt mai îngrijorați de ieșirea din zona euro, decât de tăierea pensiilor sau creșterea TVA ului așa cum a cerut uniunea.

În timp ce ministrul de Finanțe grec Yanis Varoufakis a mers astăzi la Luxemburg pentru a se întâlni cu colegii săi miniștrii de finanțe ai țărilor europene, Alexis Tsipras primul ministru al Greciei va da mâine o fugă la Moscova, pentru a discuta cu Vladimir Putin un eventual împrumut de urgență din partea Rusiei, care să salveze Grecia pentru moment.

Tăierile pe care uniunea le cere Greciei sunt de 1%din PIB, ceea ce fac poate părea mult, dar nu și dacă luați în calcul faptul că Grecia primește numai prin programele europene cam trei la sută din PIB-­ul său. Pe de altă parte, Alianța Greciei cu Rusia într-­un moment în care Europa încearcă să facă front comun împotriva lui Vladimir Putin, marchează Grecia ca pe o mare vulnerabilitate pe care întreaga uniune, nu numai zona euro o are .

Pe internet chiar circulă o poză evident trucată cu Vladimir Putin puternic, arătându­-și mușchii, călare pe un cal troian, trimitere clară la poziția actuală Greciei în uniunea europeană .

Noi, românii, știm ce înseamnă creșteri ale TVA-ului , știm ce înseamnă tăieri de salarii, pe cele de pensii nu am mai ajuns să experimentăm , dar pe de altă parte România nu a ajuns niciodată în situația în care se află Grecia astăzi.