Radu Beligan a devenit cetăţean de onoare al judeţului Vrancea

Actorul Radu Beligan a primit distincţia la manifestările de Ziua Unirii, pe 24 ianuarie.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, consilierii judeţeni din Vrancea s-au întrunit vineri, 24 ianuarie, într-o şedinţă de îndată la sediul Consiliului Judeţean, în cadrul căreia au decis ca actorul Radu Beligan să fie declarat cetăţean de onoare al judeţului.

Radu Beligan a primit distincţia pe esplanada din Piaţa Unirii din Focşani, unde au avut loc manifestările prilejuite de Ziua Unirii.

În decembrie 2013, Radu Beligan a primit certificatul Guinness World Records care atestă că este cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, declarând că meritul este al publicului, ‘stăpânul cel mare’ al actorilor, căruia îi datorează totul.

Radu Beligan, cu a sa carte autobiografică ‘Între acte’, a reuşit să se claseze pe primul loc în topul celor mai bine vândute volume ale unui autor român în 2013 pe siteul elefant.ro.

Născut pe 14 decembrie 1918, artistul are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc.

Totodată, Radu Beligan este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum ‘Egoistul’ de Jean Anouilh, ‘O scrisoare pierdută’ de I. L. Caragiale, ‘Doctor fără voie’ de J. B. P. Molière, ‘Străini în noapte’ de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul ‘Serviciul Credincios’ în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I. L. Caragiale’ din Bucureşti.