Confidenţialitate

R. Moldova cere SUA să îl extrădeze pe fugarul Plahotniuc

Republica Moldova a cerut Statelor Unite să îl extrădeze pe Vladimir Plahotniuc, afaceristul-politician acuzat de implicare în furtul unui miliard de dolari din bănci, infracţiune comisă între anii 2014 și 2015.

Fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni de dincolo de Prut, fugarul a influenţat şi scena politică de la Chişinău, conducând Partidul Democrat şi fiind de trei ori parlamentar, înainte de a fugi în Statele Unite, în 2019, după ce formațiunea a pierdut puterea în urma alegerilor.

Luna trecută, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat că Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea unei grupări de crimă organizată, pentru extorcare şi fraudă.

Reprezentanţii acestuia nu au putut fi contactaţi pentru comentarii, dar avocatul acestuia a spus anul trecut că clientul său neagă implicarea în cazul cunoscut sub numele de “Furtul secolului”, în urma căruia au fost delapidate sume echivalente cu 8% din PIB-ul Republicii Moldova, bani furaţi din cele mai mari 3 bănci moldovene.