Putin, fan Elton John

Declaraţia făcută de Vladimir Putin vine în condiţiile în care Elton John este una dintre cele mai proeminente celebrităţi gay din lume.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, unde a fost adoptată recent o lege controversată ce interzice ‘propaganda’ homosexuală, înainte de Olimpiada de Iarnă de la Soci, a susţinut, într-un interviu acordat realizatorului TV britanic Andrew Marr, că în Rusia nu există prejudecăţi împotriva persoanelor gay şi că este un fan al lui Elton John.

Elton John este o persoană extraordinară, un muzician distins. Şi milioane de oameni din ţara noastră îl îndrăgesc, indiferent de orientarea sa sexuală’, a declarat Putin pentru BBC One, citat de agenţia Mediafax.

‘Cunosc şi eu persoane gay, suntem în relaţii de prietenie. Nu am niciun fel de prejudecată. Persoanele homosexuale nu au cum să se simtă inferioare, fiindcă nu există nicio discriminare profesională sau socială împotriva lor’, a declarat Putin.

Interzicerea ‘propagandei’ homosexuale înseamnă împiedicarea oferirii de informaţii despre homosexualitate persoanelor cu vârsta sub 18 ani, iar adoptarea acestei legi a atras apeluri din partea unor personalităţi în vederea boicotării Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, care vor debuta pe 6 februarie.

Grupurile de activişti pentru drepturile omului spun că noua lege rusă a alimentat agresiunile violente comise împotriva homosexualilor.

Homosexualitatea a fost depenalizată în Rusia după prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991, însă sondajele realizate de cabinetul independent Levada Center indică faptul că majoritatea ruşilor aprobă noua lege şi aproape 40% dintre ei consideră că persoanele gay au nevoie de tratament.

Elton John a condamnat legea care incriminează ‘propaganda gay’, în timpul concertului pe care l-a susţinut, pe 6 decembrie 2013, la Moscova.

Elton John, una dintre cele mai proeminente celebrităţi gay din lume, locuieşte cu partenerul său de viaţă David Furnish, într-o uniune civilă, şi cresc împreună doi copii adoptaţi.