Psoriazisul poate apărea la copii şi tineri

Cele mai comune forme de psoriazis la copii sunt psoriazisul în plăci şi psoriazisul gutat.

În fiecare zi, corpul nostru produce celule ale pielii, acest lucru fiind un proces normal. La persoanele sănătoase, înlocuirea pielii durează între 21 și 28 de zile. Lucrul acesta se schimbă la cei care suferă de psoriazis. Psoriazisul este o boala dermatologica autoimuna, in care celulele pielii se multiplica foarte repede. Procesul devine mai rapid, iar celulele pielii ajung la suprafață în doar 3 zile, unde mor și se acumulează sub formă de scuame și plăci.

Această afecțiune poate apărea și la copii și la tineri. Deși mulți dintre aceștia au în familie cazuri de psoriazis, existența istoricului familial nu este o regulă.

Cele mai comune forme de psoriazis la copii sunt psoriazisul în plăci şi psoriazisul gutat.

Plăcile din psoriazis apar sub forma unor zone roșiatice, lucioase, acoperite de coji albe-argintii frecvent la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului și spatelui. Și alte zone sensibile pot fi afectate precum fața sau axilele și zona inghinală.

Psoriazisul gutat este o formă care pare a fi legată de o infecție faringiană cu tipul de bacterie numit Streptococ. Apare sub forma unor mici leziuni la nivelul trunchiului și membrelor, punctiforme, de maxim un centimetru în diametru.

Psoriazisul la copii rămâne o afecțiune rară și trebuie diferențiat de dermatite și de eczeme. Medicul dermatolog, dar și medicul pediatru pot diferenția aceste entități.

Psoriazisul se agravează în lunile de iarnă deoarece frigul si vantul, precum si aerul uscat din incaperi, favorizeaza deshidratarea pielii. Astfel, hidratarea acesteia este foarte importantă.