Protestul mut pentru salvarea ”Studioului Casandra” – amânat până după alegerile din 16 noiembrie

UNATC a anunțat că protestul mut ‘Salvați Studioul de Teatru Casandra’, programat inițial să se desfăşoare luni, 10 noiembrie, de la ora 13:00, a fost amânat până după turul II al scrutinului prezindețial. Organizatorii – conducerea UNATC – spun că această acțiune să nu fie văzută ca un protest politic.

Într-un anunț publicat pe o rețea de socializare, Universitatea Națională de Artă Teatrală – UNATC – arată că amânarea protestului este necesară pentru a evita ca acțiunea să capete o ‘coloratură politică’:

‘Dorim ca protestul să aibă vizibilitate de sine stătătoare și să nu existe posibilitatea de a fi asimilat politic, în aceste momente de tensiune electorală. De asemenea, eforturile conjugate și susținerea pe care am primit-o ne-au adus în condiția redeschiderii dialogului necesar pentru rezolvarea problemei. Feedback-ul primit ne-a fost extrem de necesar pentru a înțelege că în campania electorală, fără intenția noastră, protestul ‘Salvați Studioul de Teatru Casandra’ ar putea să capete o coloratură politică, cu posibilitatea de a fi asimilat de o tabără sau alta, lucru pe care nu ni-l dorim’. UNATC

UNATC a programat, inițial, acest protest în ziua de luni, de la ora 13.00, în faţa fostului Studio de Teatru Casandra din strada Franceză, numărul 9, în centrul vechi al Bucureștiului.

Studioul a aparținut Universității de Artă Teatrală și era un spațiu în care noile generații de artiști au debutat timp de 50 de ani.

UNATC arată că, în 2012, ‘ca urmare a unei decizii ilegale’, universitatea a pierdut Studioul Casandra – care a fost revendicat de proprietarul de drept, în urma unui proces câștigat în instanţă.

În 2007, reprezentații UNATC au evacuat spațiul pentru că imobilul risca să se prăbușească în cazul unui cutremur. În acest context, drepturile litigioase asupra clădirii au fost cumpărate de la proprietarii inițiali și, ulterior, Primăria a atribuit acest spațiu persoanei care a câștigat procesul.

Adrian Titieni, rectorul UNATC a declarat pentru agenția de știri Mediafax că așteaptă de la Primăria Capitalei fie un ‘act reparatoriu’ fie un alt spațiu în care să fie amenajat Studioul Casandra.

În ultimii ani, Studiuol Casandra a funcționat într-o sală închiriată la Teatrul Masca. Acum, spectacolele noilor generații de artiști pot fi văzute în două săli de la Palatul Copiilor.

_______________________________________________________

Studioul de Teatru Casandra a fost inaugurat la 21 ianuarie 1957. Atunci a avut loc spectacolul ‘Plicul’, de Liviu Rebreanu. Sala de teatru aparținea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) ‘I.L. Caragiale’. IATC a fost înființat ca urmare a fuzionării Institutelor de Teatru de la Bucureşti, Iaşi şi Cluj – şi a Institutului de Cinematografie.