Confidenţialitate

Proteste violente în Atena: fermierii s-au încăierat cu forțele de ordine

În Atena, peste 1000 de fermieri s-au încăierat cu forțele de ordine în timpul unui protest față de creșterea taxelor și a contribuțiilor la pensii.

Manifestanții au încercat să pătrundă cu forța în sediul ministerului Agriculturii, iar polițiștii au fost nevoiți să folosească gaze lacrimogene.

1300 de fermieri din insula Creta s-au adunat în fața ministerului Agriculturii din Atena, revoltați că statul îi obligă să plătească taxe pentru veniturile estimate în avas și contribuții mai mari la fondul de pensii.

Femierii sunt nemulțumiți și că au fost eliminate subvențiile pentru combustil și îngrășăminte.

”Este o catastrofă! Nu mai putem produce nimic. Costurile de producție sunt exagerat de mari și nu mai putem scoate pe piață produse competitive, pe care consumatorii să le cumpere”a spus pentru Reuters unul dintre protestatari, în vreme ce un alt manifestant s-a plâns că statul îi ia 75% din venit.

Supărați că oficialii din minister au refuzat să discute cu o delegație a fermierilor, protestatarii au spart geamurile a două autobuze de poliție parcate în zonă și au atacat forțele de ordine cu ciomegele. Polițiștii s-au folosit de scuturi pentru a se apăra și au ripostat cu gaze lacrimogene. Din cauza protestului, toate magazinele din zonă au fost închise.

În prezent, Grecia poartă noi negocieri cu creditorii internaționali pentru reforme economice suplimentare necesare pentru a-și îndeplini obligațiile asumate. În 2015, autoritățile de la Atena au semnat un al treilea pachet de salvare, în valoare de 86 de miliarde de euro, bani pe care trebuie să îi restituie creditorilor.

Foto: captură Youtube