Proteste în unele oraşe americane după suprinzătoarea victorie a republicanului Donald Trump

Suprinzătoarea victorie a republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane detemină proteste în mai multe oraşe de dincolo de Atlantic, după cum relatează postul de televiziune CNN.

Nemulţumiţi de rezultat, mii de oameni au ieşit pe străzile din Boston, New York şi Los Angeles.

Proteste au fost raportate şi la Atlanta, Austin, Texas, Chicago, Denver, Philadelphia, Portland, Oregon, San Francisco şi Seattle.

O demonstraţie a fost organizată în faţa Casei Albe, sediul administraţiei de la Washington, unde Donald Trump este aşteptat, în orele următoare, pentru o întrevedere cu predecesorul său democrat. În ciuda diferenţelor de viziune avute de-a lungul timpului, Barack Obama vrea să-i asigure preşedintelui ales o predare cât mai uşoară a sarcinilor. Fără experienţă politică sau militară, Donald Trump îşi va începe mandatul în luna ianuarie.

Perdantă a scrutinului, democrata Hillary Clinton şi-a exprimat speranţa că rivalul său va fi un preşedinte de succes pentru toţi americanii.  În opinia sa, Donald Trump merită să îi fie oferită şansa de a conduce.

În lume, reacţiile au fost diferite.

Preşedintele Mexicului s-a declarat ‘gata să coopereze’ cu omologul ales, care în timpul campaniei a insistat pe construcţia unui zid la graniţa comună pentru a stopa imigraţia. Victoria magnatului populist a provocat şoc în lumea musulmană, el fiind cunoscut pentru retorica sa antiislam.

În Europa, şeful diplomaţiei germane consideră că vor urma vremuri ”mai dificile” cu Donald Trump la Casa Albă. În schimb, premierul britanic şi preşedintele rus au salutat alegerea făcute de americani.

La Bucureşti,  preşedintele  Klaus Iohannis a spus că rezultatul a validat curentul de protest, antisistem, insistând că este nevoie ca parteneriatul strategic româno-american trebuie întărit.

Pregătindu-se de turul secund al prezidenţialelor din Republica Moldova, socialistul Igor Dodon remarca ceea ce a numit “victoria cetăţenilor americani asupra dezmăţului liberal”.  Dincolo de Prut, oligarhul prorus este creditat cu prima şansă în confruntarea finală cu Maia Sandu, candidată proeuropeană.

Publicaţia britanică The Economist a descris scrutinul din America folosind sintagma „Noaptea Groazei’. Victoria lui Donald Trump „prevesteşte o criză a democraţiei occidentale”, a relatat The Financial Times. Jurnaliştii spanioli de la El Periodico au titrat: ”Dumnezeu să ierte America!”.

Agenţia France Presse a notat că, păstrând controlul asupra Congresului, republicanii îi vor permite noului preşedinte să îşi pună în aplicare planurile.

Dacă unii americani plănuiesc să emigreze în Canada după victoria lui Donald Trump, blocând pagina de internet a Biroului de Imigrări de la Ottawa, o destinaţie la fel de atractivă pare să fie şi Noua Zeelandă, unde site-urile agenţiilor imobiliare au constatat o avalanşă de accesări de la internauţi din SUA.

nyc-protest-cnn

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS