Proteste în Slovacia, împotriva ministrului de Interne acuzat de corupție

Mii de slovaci s-au strâns luni la Bratislava, pentru a protesta faţă de corupţie şi a cere demisia ministrului de Interne Robert Kalinak, pentru legăturile cu un dezvoltator anchetat pentru fraudă fiscală, relatează Reuters.

Economia Slovaciei s-a dezvoltat mult, iar standardele de viaţă au crescut semnificativ după aderarea la Uniunea Europeană, în 2004, dar mulţi slovaci se plâng că ţara lor nu a apărat statul de drept, în special în ceea ce priveşte combaterea dării şi luării de mită.

Manifestanţii au scandat “Kalinak, demisionează” şi “Lasă-ne statul în pace” şi au fluturat drapele slovace şi europene.

Kalinak a sfidat presiunile pentru a demisiona în urma relaţiilor sale de afaceri cu dezvoltatorul imobiliar Ladislav Basternak, anchetat pentru posibilă fraudă fiscală.

Kalinak a declarat că a cumpărat 17% din acţiunile uneia dintre companiile lui Basternak, dar neagă că ar fi fost implicat în vreo ilegalitate.

Manifestanţii au cerut şi demisia şefului poliţiei Tibor Gaspar şi a procurorului special Dusan Kovacik, pentru că nu luptă suficient împotriva corupţiei.

Presa slovacă a estimat că între 5.000 şi 10.000 de oameni au luat parte la protest – unul dintre cele mai de amploare de când Fico a preluat puterea în 2012. Poliţia nu a făcut estimări oficiale.

“Sensibilitatea faţă de corupţie creşte, iar premierul a reflectat aceste lucruri în activităţile sale – a numit un nou şef al unităţii anticorupţie, a vorbit la seminarii anticorupţie, însă o încheiere simbolică lipseşte”, a explicat analistul politic Martin Slosiarik.

Protestul împotriva lui Kalinak, numărul doi din formaţiunea Smer, a lui Robert Fico, vine în condiţiile în care protestele societăţii civile se intensifică pe flancul de est al UE.

Polonia, Ungaria şi România au înregistrat manifestaţii antiguvernamentale de proporţii în ultimele luni, în timp ce mii de cehi au ieşit în stradă în mai, pentru a cere demisia ministrului de Finanţe.

O temă frecventă este corupţia şi incapacitatea sistemelor judiciare de a trimite în spatele gratiilor suspecţi puternici.

Foto: Robert Kalinak, ministru de interne Slovacia

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS