Protest violent în Brazilia după demiterea Dilmei Rousseff

Protest violent în Brazilia după demiterea președintei Dilma Rousseff. O manifestaţie organizată la Sao Paulo a degenerat noaptea trecută. Protestatarii au spart geamuri și au vandalizat magazine. Polițiștii au ripostat cu gaze lacrimogene și paralizante.

Deocamdată nu este clar dacă cineva a fost rănit în violenţe şi nici dacă au fost făcute arestări.

Fostul preşedinte brazilian Dilma Rousseff a fost destituită miercuri de Senat, care a găsit-o vinovată de ”cosmetizarea bugetului”. Senatul pune astfel capăt, după şase zile de proces, celor 13 ani de când Partidul Muncitorilor (PT, stânga) se află la putere.

Dilma Rousseff respinge acuzaţiile care i se aduc şi a anunţat că va contesta decizia.

În vârstă de 68 de ani, Rousseff, o fostă membră a gherilei care a fost încarcerată şi torturată în timpul dictaturii militare (1964-1985), este prima femeie aleasă la conducerea Braziliei. Ea este victima unui scandal de corupție în care nu pare să fi fost direct implicată, dar despre care era aproape imposibil să nu fi știut: având în centru compania petrolieră de stat Petrobras – cea mai mare din America Latină pînă la data anchetei -, ea a subminat încrederea alegătorilor brazilieni în întreg sistemul politic.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS