Confidenţialitate

Protagonista celui mai celebru sărut din istorie a murit la vârsta de 92 de ani

Greta Zimmer Friedman, femeia sărutată de un marinar în fotografia celebră care a devenit în Statele Unite ale Americii simbol al încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, a încetat din viaţă, la vârsta de 92 de ani, relatează bb.co.uk.

Aceasta a murit în urma unei pneumonii, la un spital din Richmond, Virginia, a anunţat fiul acesteia, Joshua Friedman.

Greta Zimmer Friedman, o asistentă de stomatologie, avea 21 de ani când a fost îmbrăţişată şi sărutată de George Mendosa, în New York’s Times Square, în14 August 1945. Fotografia care a surprins momentul a devenit una dintre imaginile-simbol pentru ceea ce americanii celebrează sub numele de VJ Day (Victory over Japan Day) şi a fost publicată în revista Life.

Greta Zimmer Friedman a spus că nu a ştiut de această fotografie până în anii 1960, când a văzut o carte scrisă de cel care a realizat fotografia, renumitul fotograf Alfred Eisenstaedt.

De-a lungul timpului, au existat mai multe persoane care au pretins a fi marinarul şi asistenta din fotografie, dar în anii 1980 identitatea celor doi protagonişti a fost confirmată: doamna Friedman şi domnul Mendosa. Deşi imaginea îi înfăţişează sărutându-se, cei doi nu se cunoşteau.

”Nu a fost chiar un sărut”, a spus Friedman, într-un dialog din 2005: ”A fost cineva care sărbătorea. Nu a fost un eveniment romantic”.

Fotografia aceasta a devenit un simbol pentru bucuria pe care au trait-o americanii în ziua în care Japonia s-a predat.