Confidenţialitate

Proiectul preşedintelui Klaus Iohannis – “România educată”

Președintele Klaus Iohannis a lansat proiectul național „România educată”, invitând societatea să dezbată în perioada 2016-2018 o eventuală reformă în educație, după cum urmează:

  • Prima etapă (2016-2017) va fi dedicată unei dezbateri ce își dorește să antreneze întreaga societate în construirea unei viziuni pe termen lung privind sistemul național de educație și cercetare, viziune care să sprijine apoi identificarea opțiunilor strategice ale României şi transformarea lor în obiective de țară.
  • A doua etapă (2017) va porni de la viziunea și obiectivele asumate anterior, pentru a creiona o strategie și un plan operațional pentru educație și cercetare.
  • A treia etapă (2018) implică elaborarea unui mix de politici publice clare, a unui model de guvernanță pentru sectorul educație și cercetare și, în măsura în care este necesară, susținerea unei eventuale reașezări normative.

Președintele Klaus Iohannis vorbește de o eventuală reașezare normativă adică, e posibil ca legea educației sau alte legi să nu fie nevoie să fie schimbate, că în fond și acum legea spune că învățământul e egal și gratuit, că de regulă se desfășoară dimineața, iar nu în trei ture, până seara târziu, și chiar cu câte șapte ore la școală pentru copiii.

Mie mi se pare că demersul președintelui vine și dă cu buretele peste tot ceea ce se reușise în aceste trei luni de când Ministerul Educației chiar a făcut o comisie ce a intrat în conflict de idei cu Institutul de Studii în Educație.

Ați auzit la știri despre controversele privind mărirea numărului de ore de sport, despre scoaterea limbii latine, despre comasarea orelor de științe, istorie, geografie, bilogie… o grămadă de dezbateri ce conturau deja o reformă.

Acum, de la înălțimea Palatului Cotroceni, președintele ne spune că nu e bine… astea-s chestii care trebuie să dureze cel puțin trei ani.

Vi se pare ok intervalul de cugetare propus de Klaus Iohannis? Nu e prea mult? 

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-proiectul