Confidenţialitate

Proiecție de excepție la TIFF: „Pentru mine tu ești Ceaușescu”. Regizorul Sebastian Mihăilescu, despre producția aflată între realitate și ficțiune

Vineri, de la ora 17.00, este proiectat la TIFF documentarul hibrid „Pentru mine tu ești Ceaușescu”. Ca format, producția se află la granița dintre realitate și ficțiune. Ce înseamnă acest lucru a povestit regizorul Sebastian Mihăilescu pentru Europa FM. 

De la ora 17:00 la Cinema Arta se va vedea pelicula regizată de Sebastian Mihăilescu „Pentru mine tu ești Ceușescu”. Pelicula explorează prima parte a vieții dictatorului Nicolae Ceaușescu, despre care se cunosc foarte puține detalii.

Tema: tineri între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Regizorul a detaliat:

„Asta mă fascinează pe mine în cinema, limita dintre realitate și ficțiune. Punctul de pornire a fost cine poate să-l joace pe Ceaușescu, care deja a devenit o figură caricaturală. Fiecare protagonist poate arunca o lumină asupra personalității posibile.”

Sebastian Mihăilescu a dezvăluit și cum i-a venit ideea:

„Structura filmului este dată de dosarul de cadre al tânărului Ceaușescu, dosar de cadre care era obligatoriu la intrarea în Partidul Comunist. Am găsit fragmente pe net și apoi am avut consultant pe istoricul Mihai Burcea.”

Din distribuție fac parte actori din noua generație ca Denis Duma, Dan Huiduci sau Ionuț Motoi:

„Sunt niște tineri care nu au experiență cu excepția a poate doi, experiență de actorie, nu au mai fost niciodată la filmare, nu au mai fost pe set cumva. Nici nu aveau, nu știau foarte multe despre Ceaușescu și e interesantă perspectiva la care se ajunge pentru că îl vezi prin filtrul lor de astăzi, îi compară cu tot felul de influenceri.”

În final, autorul peliculei trage o concluzie importantă:

„De fapt, filmul nu e despre Ceaușescu, e despre felul în care acești tineri îl privesc ca personaj istoric la 100 de ani de la nașterea lui.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmăriți în continuare trailerul peliculei „Pentru mine tu ești Ceaușescu: