Proiect de lege: Pensionarii să plătească amenzi de circulație mai mici decât restul românilor

Punctul-amendă ar putea avea două valori, una pentru oamenii activi și alta pentru pensionari, potrivit unei propuneri legislative înregistrate de curând la Senat pentru dezbatere.

Punctul de amendă pentru pensionari va fi mai mic decât pentru oamenii activi – adică cei ieșiți la pensie se vor „bucura” de amenzi rutiere mai mici decât angajații.

Concret, proiectul de act normativ propune ca valoarea punctului-amendă pentru angajați să fie 10% din salariului minim brut pe economie, iar valoarea punctului-amendă pentru pensionari să fie 10% din punctul de pensie.

La salariul actual minim brut, valoarea punctului-amendă pentru angajați ar fi de 190 de lei și dacă ținem cont de valoarea punctului de pensie din acest moment (1.000 de lei), valoarea punctului-amendă pentru pensionari ar putea avea valoarea de 100 de lei.

Pensionarii ar urma să plătească amenzi de circulație mai mici cu aproape jumătate decât persoanele active.

În prezent, nu se face nicio diferență între cele două categorii de contravenienți (angajați sau pensionari), iar punctul-amendă are aceeași valoare pentru ambele categorii, și anume de 145 de lei.

Pentru acest an, valoarea punctului-amendă este plafonată și este calculată în raport cu valoarea de anul trecut a salariului minim brut pe economie, adică este de 145 de lei. Pe de altă parte, punctul de pensie s-a majorat anul trecut până la valoarea de 1.000 de lei, iar din iulie 2018 valoarea acestuia se va majora până la 1.100 de lei.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de şeful statului şi, ulterior, să se publice în Monitorul Oficial.

 

sursa: avocatnet.ro