Confidenţialitate

Program special la TV5MONDE cu ocazia Festivalului de la Cannes – VIDEO (P)

Festivalul de la Cannes poate fi urmărit în acest an la TV5MONDE într-o experiență completă cu interviuri în exclusivitate, în direct de pe Croazetă, filme premiate sau selecționate la edițiile precedente, portrete ale starurilor cinematografiei mondiale și o călătorie fabuloasă în istoria filmului francez.

În fiecare zi, în timpul Festivalului de la Cannes, între 8 – 19 mai, TV5MONDE găzduiește în direct actori și regizori, pe Președintele Juriului și mulți alți invitați în emisiunea ”L’INVITÉ: CANNES SPECIAL”, care va putea fi urmărită de telespectatorii români de luni până vineri de la ora  19:30.

În această lună, TV5MONDE mai pregătește și întâlniri cu antreprenori, actori sau cineaști ale căror nume au rămas în istoria cinematografiei, dar și documentare care oferă o veritabilă călătorie în lumea cinematografiei franceze, din anii ’30 până azi.

La cea de-a 71-a ediție a Festivalului de film de la Cannes, care va avea loc între 8 – 19 mai, România va fi prezentă în selecțiile oficiale şi paralele. Mai multe producții sau co-producții româneşti vor fi prezente la festival. Pentru românii pasionați de lumea cinematografiei, legătura directă cu tot ceea ce se întâmplă la Cannes va fi în programele TV5MONDE.

Grila integrală de emisiuni TV5MONDE din luna mai poate fi găsită pe site-ul TV5MONDE România și pe pagina de facebook a TV5MONDE România.

TV5MONDE este canalul internațional al francofoniei ce difuzează în România programe exclusive cu subtitrare în limba română: filme recent premiate, cinema clasic, documentare ample (de istorie, cultură, descoperiri), emisiuni art de vivre și de savoir faire (de gastronomie, design, călătorii), seriale originale, precum și producții de divertisment (jocuri televizate, muzică), emisiuni pentru copii și magazine care acoperă în profunzime actualitatea internațională.

Cu o rețea mondială de 11 canale distincte (9 generaliste, regionalizate și 2 tematice, online), ce ajung în 354 milioane de cămine, din 198 de țări, pe toate platformele, cu programare localizată subtitrată în 12 limbi, TV5MONDE se adresează vastei comunități francofone globale, precum și mediului cultural și de afaceri. România este a treia țară, ca audiență, pe plan mondial, după Franța și Republica Congo, cu peste 7 milioane de cămine românești.

Programul special TV5MONDE dedicat Festivalului de la Cannes

 

JE SUIS UN SOLDAT        

Joi, 10/05 – 22:00

Luni, 14/05 – 00:00

 O dramă socială puternică, între relații de familie și contexte criminale. Fără resurse materiale, Sandrine, în vârstă de 30 de ani, se întoarce să locuiască la mama sa. Unchiul său, Henri, crescător de câini, îi propune să lucreze la ferma lui, care se dovedește a fi un paravan pentru traficul de câini aduși din Slovenia. Sandrine reușește să se impună repede și câștigă banii de care are nevoie pentru a-și redobândi libertatea.

Regia: Laurent Larivière (Franţa – Belgia, 2015)

Cu: Louise Bourgoin, Jean-Hugues Anglade

Selecționat în cadrul Un Certain Regard (Cannes, 2015)

Selecționat la Festivalul internațional al filmului francofon Namur (Belgia, 2015) și la festivalul Cinémania (Canada, 2015)

Intrați pe pagina filmului de pe site-ul TV5MONDE România

LA FRANCE         

Duminică, 13/05 – 22:00

Vineri, 18/05 – 19:40

 Toamna anului 1917. Războiul face ravagii. Tânăra Camille trăiește prin scrisorile trimise de soțul său, plecat pe front. Într-o zi, ea primește un mesaj de despărțire scurt și rece. Bulversată și în disperare, Camille decide să se deghizeze în bărbat și pleacă pe front pentru a fi alături de soțul ei.

Regia: Serge Bozon (Franța, 2006)

Cu: Sylvie Testud, Pascal Greggory, Guillaume Verdier

Prezentat în cadrul Quinzaine des Réalisateurs (Cannes, 2007)

Intrați pe pagina filmului de pe site-ul TV5MONDE România

AVA       

Joi, 17/05 – 22:00

Luni, 21/05 – 00:00

Aflată în vacanță cu mama ei, Ava, în vârstă de 13 ani, află că își va pierde vederea. Cu inima ruptă, mama o sprijină cât poate de mult, însă diagnosticul o determină pe Ava să își trăiască adolescența în viteză. Curând, îl întâlnește pe Juan.

Regia: Léa Mysius (Franța, 2017)

Scenariul: Léa Mysius, Paul Guilhaume

Cu: Laure Calamy, Noée Abita, Juan Cano

Premiul Louve d’or la Festivalul noii cinematografii din Montreal (Canada, 2017);

Premiul SACD, în cadrul Semaine de la critique (Cannes, 2017),

Selectat la Festivalul BFI (Marea Britanie, 2017),

Nominalizat la Premiile César (Franța, 2018)

Louve d’or la Festival du nouveau cinéma Montréal (Canada, 2017)

CHOUF       

Duminică, 20/05 – 22:00

Joi, 25/05 – 22:00

 Chouf înseamnă „privire” în limba arabă. Este, de asemenea, numele dat observatorilor rețelelor de droguri din Marsilia. Când fratele lui Sofiane, un gangster din Marsilia, este ucis, acesta intră în banda din cartierul lui. Își abandonează repede familia, învățând și avansând rapid în ierarhie.

Regia, scenariul: Karim Dridi (Franța, 2016)

Selecția Oficială (Cannes, 2016),

Selecționat la Festivalul Cinémania (Canada, 2016) și la Festivalul internațional al filmului francofon din Tübingen (Germania, 2016)

PORTRETE CINEMATOGRAFICE

antreprenori, actori sau cineaști ale căror numele au rămas în istoria cinematografiei

 

CHARLES PATHE & LEON GAUMONT

DEUX PRÉTENDANTS, UN EMPIRE        

Marți, 15 mai, de la 19:40

 Frații Lumière prezintă cinematograful. Entuziasmul public este general și imediat. Așa începe aventura industrială pentru doi antreprenori ingenioși: Charles Pathé și Léon Gaumont. În ciuda concurenței dintre imperiile lor economice și rivalitatea personală, cei doi bărbați se respectă și se împrietenesc.

Regia: Emmanuelle Nobécourt, Gaëlle Royer (Franţa, 2016)

Intrați pe pagina documentarului de pe site-ul TV5MONDE România

UN JOUR, UN DESTIN: CLAUDE SAUTET

Marți, 8 mai

 Filmele lui Claude Sautet au rămas în memoria spectatorilor și a telespectatorilor. Ce au atât de aparte toate aceste povești care ne emoționează pe toți? O atmosferă, un stil inimitabil, personaje distruse de capriciile vieții, pe care regizorul știa mai bine decât oricine să le transpună în imagini.

Intrați pe pagina documentarului de pe site-ul TV5MONDE România

UN JOUR, UN DESTIN: BERNARD BLIER

Marți, 29 mai

 Prin cele 180 de filme ale sale (« Les Tontons flingueurs », « Le président », « Les Misérables ») și 30 de piese de teatru, Bernard Blier rămâne în peisajul artistic. Privirea expresivă, gura rotundă, vocea gravă, natura generoasă și caracterul integru au făcut ca Blier să devină o figură de neuitat a cinematografului francez.

Intrați pe pagina documentarului de pe site-ul TV5MONDE România

LE SCANDALE CLOUZOT        

Duminică, 13 mai, de la 20:30

 Henri-Georges Clouzot a fost un maestru al suspansului care a știut să transforme nevrozele umane în artă, prin filme precum ”Le Salaire de la peur”, ”Les Diaboliques” sau ”Quai des orfèvres”. Portretul unui om enigmatic, curios și extrem de inventiv, artist anti-sistem și cineast vizionar.

Regia: Pierre-Henri Gibert (Franţa, 2017)

Intrați pe pagina documentarului de pe site-ul TV5MONDE România

DOCUMENTARE

Din anii ‘30, până azi, o călătorie în lumea cinematografiei franceze

  

VOYAGE A TRAVERS LE CINEMA FRANÇAIS         

Joi, 10, 17, 24 și 31 mai, de la 19:40

 Regizorul francez Bertrand Tavernier face o călătorie prin istoria cinematografului francez, vorbind despre filme, cineaști, actori și compozitori care l-au marcat: Becker, Renoir, Melville, Carné, Gabin, Kosma, Jaubert…

Regia: Bertrand Tavernier (Franța, 2018)

Intrați pe pagina documentarului de pe site-ul TV5MONDE România

STUPÉFIANT !

Emisiune specială – Cannes 2018  

Marți, 22 mai, de la 19:40

La cea de-a 70-a ediție a Festivalului de film de la Cannes, din 2017, echipa de producție a emisiunii Stupéfiant ! a intrat în culisele festivalului și a stat de vorbă cu artiștii nominalizați… Pentru ediția de anul acesta, emisiunea va fi plină de surprize și de exclusivități. Un program pe care nu vreți să-l ratați!

Prezintă: Léa Salamé

Intrați pe pagina documentarului de pe site-ul TV5MONDE România

APLICAȚIILE ONLINE TV5MONDE – ediții speciale de cinema, Cannes 2018

Descoperiți resurse pentru predarea limbii franceze, inserând cinematografia în orele de franceză, într-un mod original.

Trailerul blockbusterului francez « Intouchables »
Când cântăreții sărbătoresc industria cinematografică
Interviu cu cineastul belgian Frédéric Sojcher

Exerciții online interactive pe teme cinematografice, gratuit, pentru cei care studiază franceza

Cinema, iubire, muncă… 19 secvențe din scurtmetraje
Povestea filmului “The Beauty and the Beast”, de Jean Cocteau
Portretul cineastului polonez Krzystof Kieslowski