Profesorul universitar român Marius Balo, condamnat la închisoare în China, va fi transferat în România

Un profesor din Cluj, condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru fraudă, va fi adus în România, conform Ministerului Justiției. Transferul vine după mai multe demersuri ale autorităţilor române, având în vedere plângerile profesorului privind condiţiile foarte grele din închisoarea chineză unde este deţinut.

Marius Balo, un profesor universitar din Cluj, a fost arestat în China în 2014 pentru o presupusă fraudă, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie, potrivit avocaţilor săi, că banii proveneau din comiterea de infracţiuni.

El a stat deja la închisoarea de maximă siguranţă din Shanghai timp de șase ani, în condiţii foarte grele, fiind obligat să muncească 12 ore pe zi. Între timp, avocaţii săi au făcut mai multe demersuri pentru a-l muta în România, pentru restul de pedeapsă. Transferul s-a dovedit a fi unul dificil, pentru că România nu are un acord de schimb de deţinuţi cu China.

Autorităţile chineze au aprobat acum transferul, iar statul român trebuie să-l aducă în ţară, în cel mai scurt timp posibil, pentru a-şi continua restul de pedeapsă. Marius Balo s-a stabilit în China, în 2010, unde a predat engleza la o Universitate din Beijing.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS