Confidenţialitate

Producătorii de bere, luați pe nepregătite de majorarea accizei: „Trebuia aplicată de la 1 ianuarie, contextul economic e oricum dificil” | AUDIO

Luna august vine schimbări fiscale. De luni intra în vigoare o serie măsuri, printre care amintim majorarea accizelor la tutun și la băuturi alcoolice.

Schimbările vor atrage și scumpiri. Consumatorii vor resimți creșterile de prețuri peste o lună-două, a spus în emisiunea Deșteptarea de vară, Giulia Leferman, director executiv a Asociației Berarii României:

„Din punct de vedere al activității economice va mai dura până acând această creștere de taxe va fi parțial sau total transferată și în prețul produsului. Este rezonal să ne așteptăm, fie vorba de o taxă de consum, ca o majorare a taxei să se regăsească în majorarea prețului, așa cum se întâmplă și în celelalte sectoare, ea nu se poate întâmpla peste noapte. Aceste majorări de taxe ar fi trebuit în mod rezonabil de la 1 ianuarie și nicidecum de la 1 august, a fost o decizie neașteptată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Giulia Leferman spune că noile creșteri de taxe vin pe fondul unor scumpiri care au avut deja loc inclusiv în cazul berii, din cauza războiului din Ucraina și din cauza creșterii prețurilor la energie:

„Transferul în prețul produsului ne așteptăm să se întâmple în 1-2 luni dar șă știți că ea vine într-un context economic destul de dificil în care producătorii de bere deja au început să majoreze la produs. Acest lucru se va continua, o să vedem că și puterea de cumpărare a românilor se erodează într-un context hiperinflaționist în care ne aflăm în prezent. Ceea ce ne îngrijorează mai mult pe noi, în zona de producție, este că această majorare de taxe a venit într-un context economic care este oricum dificil.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Managerii din industrie, îngrijorați de reducerea consumui de gaze. Iohannis promite că nu vor fi probleme:„ Este posibilă, sustenabilă” | AUDIO

Foto: Shutterstock