Procurorul general Bogdan Licu: Dosar penal în cazul preluării în forță a fetiței din Baia de Aramă | AUDIO

Procurorul general interimar a anunțat, luni dimineață, deschiderea unui dosar penal în cazul preluării în forță a fetiței din Baia de Aramă.

“Vreau să încep prin a vă asigura că, în calitate de procuror, și, cu atât mai mult, de procuror general, nu tolerez abuzuri și nu voi acoperi greșeli”, le-a declarat jurnaliștilor Bogdan Licu.

Potrivit acestuia, încă de vineri după-amiază, în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, a fost constituit un dosar penal, ce are ca obiect “cercetarea împrejurărilor” prezentate de mass-media în cazul Sorinei, copilul de 8 ani luat cu forța de la domiciliul asistentei maternale de un procuror, trimis la fața locului să pună în aplicare un ordin judecătoresc definitiv.

“Până acum, nu am vrut să facem cunoscut acest lucru din rațiuni ce țin de managementul dosarului”, a adăugat Bogdan Licu.

“Datoria mea, ca procuror general, este de a mă asigura că Ministerul Public își îndeplinește rolul constituțional, inclusiv protecția minorilor”, a mai spus acesta.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/06/LICU.mp3?_=1
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorul general interimar crede că până la finalizarea cercetărilor, fetiţa nu ar trebui să fie scoasă din ţară.

Un punct de vedere împărtășit și de ministrul Justiției. Ana Birchall a insistat că este un punct de vedere personal și că așteaptă rezultatele anchetei în curs.

Ministrul și-ar dori ca “asemenea gesturi și asemenea situații” să nu se mai repete în România.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/06/Birchall.mp3?_=2
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La finalul unui proces care a durat 6 ani, Curtea de Apel Craiova a hotărât darea în adopție a fetiței.

Mai multe instituții fac anchete în acest caz, care a stârnit un val de indignare.

Duminică, mai mult de 100 de localnici din Baia de Aramă au protestat în fața Curţii de Apel Craiova, denunțând decizia prin care judecătorii au încuviinţat adopţia Sorinei către o familie de români, care au și cetățenie americană.

Copilul a crescut în casa asistentei maternal de la vârsta de un  an. Femeii i s-a desfăcut contractul de muncă, iar autorităţile au considerat că minora stă ilegal la domiciliul acesteia.

Într-o dezbatere televizată, Viorica Dăncilă a numit drept incalificabilă intervenția procurorului și a mascaților care au preluat copilul. În imaginile suprinse la fața locului, se vede cum fetița este târâtă spre mașina autorităților.

Mama adoptivă admite că situația a fost una nefericită, care putea fi evitată, dar adaugă că micuța a fost supusă, în ultima perioadă, unui abuz emoțional, inoculându-i-se ideea că noua familie îi va face mult rău.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis că urmărește, alături de ministrul Muncii, acomodarea fetiței la familia adoptivă și că are parte de o bună îngrijire.

La rândul lor, sindicaliștii din Poliţie cer stabilirea de proceduri clare pentru asemenea situații.

Exit mobile version