Confidenţialitate

Procedură de infringement împotriva României, pentru că nu a aplicat directiva privind combaterea spălării banilor

Comisia Europeană a transmis, miercuri, României și altor șapte state membre scrisori despre activarea procedurii de infringement, din cauza faptului că țările nu au notificat nicio măsură pentru aplicarea directivei europene privind combaterea spălării banilor.

Directiva trebuia aplicată până pe 10 ianuarie.

Alte state membre pentru care a fost activată procedura de infringement sunt Cipru, Ungaria, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania, au transmis reprezentanții Comisiei Europene, într-un comunicat de presă.

„Normele privind combaterea spălării banilor sunt cruciale în lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului. Recentele scandaluri de spălare a banilor au evidențiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE. Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afectează întreaga UE. Din acest motiv, normele UE ar trebui să fie puse în aplicare și supravegheate în mod eficient, pentru a combate criminalitatea și a asigura protecția sistemului financiar. Toate statele membre aveau obligația de a transpune normele cuprinse în cea de-a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor până la 10 ianuarie 2020”, potrivit documentului de presă afișat pe site-ul instituției.

Comisia Europeană a mai precizat că „regretă faptul că statele membre în cauză nu au transpus directiva la timp și le încurajează să facă acest lucru de urgență, ținând seama de importanța acestor norme pentru interesul colectiv al UE. În absența unui răspuns satisfăcător din partea statelor membre respective în termen de două luni, Comisia poate decide să le trimită avize motivate”.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.