Prințesa Diana, 55 de ani de la naştere

Diana Frances Spencer, Prințesă de Wales, s-a născut pe 1 iulie 1961, la Sandringham, Norfolk.

A fost fiica lui Edward John Spencer, Vicontele Althorp și Ruth Frances Burke Roche, vicontesă Althorp. Părinții au divorțat când Diana era tânără, iar tatăl a câștigat custodia ei și a fraților săi. A devenit Lady Diana Spencer după ce tatăl a moștenit titlul de Earl Spencer în 1975, potrivit biography.com.

La 18 ani, tatăl i-a cumpărat un apartament în Earls Court, Londra, unde a locuit până în 1981 cu încă trei colegi. Diana mărturisea că a iubit timpul petrecut la Londra. A urmat cursuri de gătit la sugestia mamei, însă nu a devenit niciodată un bucătar priceput.

A lucrat mai întâi ca instructor de dans pentru tineri, până când în urma unui accident de schi a fost forțată timp de trei luni să nu mai poată profesa. A lucrat apoi ca asistent la o grădiniță, menajeră pentru sora sa și prieteni, bonă și hostess la petreceri. A fost educatoare la Young England School și, deși era cunoscută pentru timiditatea sa, a demonstrat un interes special pentru copii.

Prințul Charles a cunoscut-o pe Diana Spencer în 1977, în timp ce se întâlnea cu Sarah, sora acesteia. Relația lor a început la un meci de polo. Lady Diana Spencer părea o alegere perfectă pentru postura de soție a moștenitorului coroanei: avea descendență regală și era anglicană. Primul semn evident al unei legături între Diana și prințul Charles l-a constituit prezența ei, în 1980, la castelul Balmoral, unde familia regală își petrecea vacanța de vară.

printesa Diana 5

Logodna a avut loc la 24 februarie 1981, fiind marcată de dăruirea unui inel de peste 30.000 de lire sterline, cu 14 diamante și un safir, viitoarei prințese.

Căsătoria a avut loc la 29 iulie 1981 la Catedrala St. Paul și a rămas în paginile ziarelor drept „o nuntă de basm”, fiind urmărită de peste 750 de milioane de oameni la televizor, posturile britanice acordând întreaga emisie din acea zi evenimentului.

Pe lângă aparițiile oficiale, ea s-a consacrat acțiunilor umanitare, în special în slujba copiilor și domeniului artei.

La mai puțin de patru luni de la căsătorie, prințesa Diana anunța că este însărcinată, primul copil al cuplului fiind prințul William, născut pe 21 iunie 1982 .

printesa Diana 6

Doi ani mai târziu, pe 15 septembrie 1984, se năștea al doilea fiu, Henry. Diana s-a implicat în educația fiilor săi, refuzând să aibă guvernantă, ea fiind cea care le-a ales școlile pe care cei doi băieți le-au urmat.

printesa Diana 2

Pe lângă copii, în viața cuplului regal apărea o altă femeie — Camilla Parker-Bowles. Căsătoria cu prințul s-a destrămat treptat: în 1992, Charles și Diana s-au despărțit, iar în 1996 au divorțat. La finele anului 1993, prințesa s-a retras oficial din viața publică.

Diana a încetat din viaţă pe 31 august 1997, în urma unui accident de mașină survenit în tunelul Alma, din Paris. Prințesa se afla pe bancheta din spatele a autovehicolului, împreună cu miliardarul egiptean Emad Mohamed (Dodi) al-Fayed, decedat și el în urma aceluiași accident.

Elton John a compus, ca ultim omagiu „prințesei inimilor”, melodia „Candle in the Wind”.

Foto: Princess Diana/Facebook