Confidenţialitate

Primul soldat rus acuzat că a ucis un ucrainean neînarmat care mergea pe bicicletă, adus în fața magistraților din Kiev

Primul soldat rus acuzat de crime de război, la judecată, în fața magistraților. Este vorba despre un militar rus de 21 de ani, comandantul unui grup din divizia de tancuri a Rusiei. Acesta este acuzat că a ucis un ucrainean neînarmat care mergea pe bicicletă.

Militarul rus se numește Vadim Șișimarin, are 21 de ani și este acuzat că pe 24 februarie, pe când se afla într-un sat din regiunea Sumî, el a împușcat în cap un ucrainean neînarmat, de 62 de ani, care mergea pe bicicletă.

Militarul rus se afla, alături de alți 4 soldați, într-o mașină pe care o confiscase, după ce coloana din care făcea parte fusese învinsă de forțele ucrainene. Prin geamul deschis al mașinii, a îndreptat o armă de tip Kalașnikov și a tras mai multe focuri în direcția unui bărbat care mergea pe bicicletă și vorbea la telefon. Acesta a murit pe loc, la doar câteva zeci de metri de casa lui.

Soldatul rus este dus astăzi din arest la audieri, în fața magistraților, iar cazul are o importanță simbolică uriașă pentru Ucraina.

Tânărul riscă riscă între 10 şi 15 ani de închisoare sau închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile ce i se aduc: încălcarea legilor războiului în asociere cu omor premeditat.

Guvernul de la Kiev a acuzat Rusia de atrocități îndreptate împotriva civililor în timpul invaziei, iar autoritățile au indentificat peste 100 mii de posibile crime de război. Rusia a negat că atacurile sale i-au vizat pe civilii ucraineni.

Foto: Shutterstock