Primul pas în tratamentul cancerului este rezultatul anatomo-patologic

Nici un medic oncolog nu va putea să înceapă un tratament al unui cancer fără examenul anatomo-patologic.

Puțini dintre noi știu ce se întâmplă cu țesutul prelevat în timpul unei biopsii sau în urma unei operații. Medicul care a efectuat biopsia și chirurgul care a operat trimit fragmentele de ţesut sau segmentele de organe la departamentul de anatomie patologică.

Acest lucru se întâmplă și cu apendicele scos în urma apendicitei sau cu vezica biliară în urma operației de colecistectomie. Dar și cu tumorile care apar în corp.

Odată ajuns în această secție, țesutul este prelucrat până la nivelul unor secțiuni foarte subțiri care se pot aplica pe o lamă de sticlă. După aceea se aplică un colorant special și sunt gata pentru a fi examinate la microscop de către medicul anatomo-patolog. Acesta are responsabilitatea de a decide, de exemplu, asupra caracterului unei tumori; mai precis, dacă este o tumoră benignă sau o tumoră malignă sau dacă nu este prezentă o leziune de acest fel, ci doar inflamație sau alte modificări.

Şi acest lucru numai după examinarea atentă a celulelor, a felului în care acestea se dispun și a urmăririi mai multor criterii. Uneori, o simplă colorație nu este de ajuns și sunt necesare mai multe tipuri de teste auxiliare, precum colorații speciale, teste imunohistochimice sau de biologie moleculară.

După eliberarea rezultatului, clinicianul va putea știi cu exactitate ce tratament să aplice, deoarece există multe tipuri de tumori cu scheme de tratament diferite. O greșeală poate avea consecințe serioase asupra evoluției bolii și calității vieții pacientului. De asemenea, un diagnostic de malignitate pe o biopsie va conduce la o operație ulterior, astfel medicul anatomo-patolog nu trebuie să scape cu vederea nicio modificare prezentă pe lama examinată la microscop.
Nici un medic oncolog nu va putea să înceapă un tratament al unui cancer fără examenul anatomo-patologic. Dar și pacientul trebuie să cunoască acest raport.
Fiecare specialitate medicală este dificilă și în același timp, importantă pentru viața pacientului.