Primul implant autodegradabil

Primul implant autodegradabil, care permite pacienţilor să îşi ‘crească’ propriile articulaţii şi să evite astfel operaţiile de înlocuire a acestora, a fost creat de cercetătorii din Finlanda.

Acest implant, de mărimea şi forma unui drops cu mentă, a fost conceput pentru a înlocui articulaţiile mici de la nivelul mâinilor şi picioarelor.

Implantul este confecţionat dintr-un material obţinut din amidon de porumb sau zahăr brun. Stimulează ţesuturile pacienţilor să producă o nouă articulaţie, ce asigură o barieră de protecţie între oase.

După ce noua articulaţie s-a format, implantul se dezintegrează treptat şi este asimilat în fluxul sangvin, fiind astfel primul implant articular biodegradabil din lume.

Studii au fost facute cu ajutorul a 270 de pacienţi care sufereau de osteoartrită şi artrită reumatoidă.

Din cauza artritei, cartilajul fin care acoperă capetele oaselor şi acoperă articulaţiile sunt vătămate sau distruse. În acest fel, capetele oaselor se freacă între ele şi provoacă dureri şi inflamaţii. Dacă acele cartilaje nu se regenerează aşa cum trebuie, afecţiunea este dificil de tratat.

Una dintre opţiunile chirurgicale actuale folosite în cazurile severe constă în îndepărtarea capetelor osoase şi în inserarea unei articulaţii artificiale, fabricată din ceramică, plastic sau metal.

Însă aceste articulaţii artificiale pot roade oasele şi ţesuturile înconjurătoare şi trebuie să fie înlocuite după aproximativ 10 ani.

Noua articulaţie este fabricată dintr-un material poros – consistenta este asemanatoare cu a unui burete. Are un diametru de până la 18 milimetri şi o grosime de până la 4,5 milimetri, pentru a se potrivi diverselor tipuri de articulaţii.