A murit primul corespondent de război care a anunţat izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial

Clare Hollingworth, primul corespondent de război care a anunţat faptul că trupele Germaniei naziste erau pe punctul de a invada Polonia, confirmând izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit marţi la vârsta de 105 ani, în Hong Kong, informează BBC.

Clare Hollingworth, născută în Leicester în 1911, era o tânără jurnalistă începătoare, angajată a cotidianului britanic The Daily Telegraph, în 1939, în momentul în care a văzut forţe militare germane masate la graniţa cu Polonia. Tânăra jurnalistă britanică se întorcea în Germania după o vizită în Polonia şi a transmis acea informaţie superiorilor ei din Londra. Ştirea în cauză, care a anunţat izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost numită ”ştirea secolului”.

A transmis reportaje de război şi din Vietnam, Algeria şi Orientul Mijlociu.

Ştirea care a făcut-o celebră a fost publicată în The Daily Telegraph cu titlul următor: ”1.000 de tancuri, masate la graniţa cu Polonia. Zece divizii sunt pregătite pentru o invazie rapidă”. Numele ei nu era însă precizat în articol, aceasta fiind o practică uzuală acelor vremuri.

Talentul ei jurnalistic a fost confirmat trei zile mai târziu, atunci când a furnizat aceluiaşi cotidian britanic ştirea prin care a confirmat faptul că naziştii au invadat Polonia.

Un alt articol celebru al ei, publicat în exclusivitate, despre spionul britanic Kim Philby, a apărut în The Guardian în 1963.

Înainte de a deveni reporter, Clare Hollingworth a contribuit la salvarea mai multor mii de persoane de atrocităţile trupelor lui Hitler, procurându-le vize de intrare în Marea Britanie.

Margo Stanyer, una dintre persoanele ajutate de Clare Hollingworth, i-a adus un ultim omagiu, marţi, spunând că renumita jurnalistă a fost ”o mare doamnă care s-a aflat la locul potrivit în momentul potrivit”.

Clare Hollingworth a fost la un pas de a fi ucisă în 1946, atunci când o bombă a explodat şi a distrus hotelul King David din Ierusalim.

Aproape 100 de persoane au murit în urma exploziei. Jurnalista a scăpat cu viaţă, întrucât se afla în acel moment la o distanţă de aproximativ 270 de metri faţă de hotel.

Clare Hollingworth a fost recompensată cu James Cameron Award for Journalism în 1994 şi cu un premiu pentru întreaga carieră la gala What the Papers Say Awards din 1999.

Jurnalista, care a fost căsătorită de două ori, a locuit în ultimele patru decenii în Hong Kong, după o scurtă perioadă în care a lucrat la Beijing în anii 1970.

În ultimii ani de viaţă participa cu regularitate la evenimentele organizate la Foreign Correspondents’ Club (FCC) din Hong Kong, unde şi-a sărbătorit şi cea de-a 105-a zi de naştere, în octombrie 2016.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS