Confidenţialitate

Primarii de sate primesc de la Guvern 7 miliarde lei pentru drumuri | AUDIO

Primarii de sate primesc de la Guvern 7 miliarde lei pentru constuirea sau modernizarea drumurilor județene și comunale.

Este un nou program de finanțare care este înființat cu 3 luni înainte ca primarii să voteze cine va fi viitor președinte al PNL: premierul Florin Cîțu sau Ludovic Orban.

Programul vine în contextul în care bugetul Ministerului Dezvoltării pentru Programul Național de Dezvoltare Locală s-a epuizat.

Ministrul Dezvoltării spune că primăriile mici așteaptă finanțare pentru cel puțin 3 mii de proiecte, din care aproape 600 au documentația depusă.

Acestea vor fi finanțate din noul program al Guvernului.

”572 de proiecte au documentație tehnică, adică au tot ceea ce trebuie pentru a putea fi promovate, suma aferentă acestor documentații tehnice, pe săptămâna trecută deja depășea 8 miliarde de lei. Nu există posibilitate de finanțare pentru asemenea sumă la Compania Națională de Investiții. Aceste tipuri de investiții nu pot fi incluse nici în PNRR, și atunci soluția, despre care a vorbit și domnul prim-ministru este aceea de a găsi o finanțare națională printr-un program de dezvoltare locală.”

Programul de 7 miliarde de lei este unul separat de PNDL, unde banii s-au terminat.

”În august, la rectificare, să primim sumele necesare pentru a continua aceste plăți. În ultimii patru ani, niciodată Bugetul inițial al Ministerului Dezvoltării pe acest fond nu numai că nu a fost îndeajuns dar, întotdeauna, cel puțin s-a dublat”.

Ministrul Dezvoltării admite sincopa în finanțarea proiectelor deja începute, dar promite că ea  dispărea până în toamnă.

Ministerul Dezvoltării mai are însă o problemă, cea a creșterii prețurilor la materiale de construcții, explicată inclusiv de președintele liberal, Ludovic Orban:

”Dacă ești pe contract de construcții contează, fier, beton, cupru, astea se pot face pentru că sunt calcule cât reprezintă din costurile respective creșteri de 30-40-70 sau chiar de 100%.”

Ministrul Dezvoltării spune că instituția pe care o conduce analizează și această problemă, apărută la nivel international.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru