Confidenţialitate

Prima probă la Evaluarea Națională, formulată după Testele PISA | AUDIO

La Subiectul I, candidații au primit două texte la prima vedere: un fragment aparținând autorului Sorin Titel și al doilea, un fragment preluat din Dilema Veche.

Pe baza acestora elevii de clasa a 8-a au avut de rezolvat mai multe cerințe.

Bogdan Rațiu, profesor de limba română:

”Subiectul nu impune memorare, ci lucru cu textul, iar la gramatică, fapte de limbă foarte apropiate de viața lor. Textele pe care le-au primit sunt foarte apropiate de vârsta lor, sunt adaptate pe specificul unui elev de gimnaziu.”

Elevii, în premieră în România, au rezolvat subiecte concepute după modelul testelor PISA, iar pe fondul pandemiei și a școlii online, programa pentru examene a fost simplificată.

”Pentru că, în tradiția noastră, se practică să lucrăm foarte multe texte înainte de examen, toate testele de antrenament au fost apropiate de ceea ce s-a dat astăzi și atunci, faptul că în ultimele 2-3 luni elevii au lucrat astfel de teste, cred că i-a ajutat foarte mult. Dar, e adevărat, cred că problemele de atenție, de concentrare, precum și faptul că nu au fost foarte mult la clasă încât profesorul să facă permanent observații, poate se va simți în evaluare”.

Peste 130.000 de elevi, de absolvenți ai clasei a 8-a s-au înscris la Evaluarea Națională. În jur de 17.000 de elevi din această generație nu s-au înscris la examenul de final de gimnaziu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.