Confidenţialitate

Prima pagină | 9 iulie 2018

Adevărul publică povestea lui Petre Dobre, un român care şi-a pierdut aproape complet auzul, dar care va deveni primul profesor în limbajul semnelor din Scoţia. Tânărul de 25 de ani din Craiova reuşit această performanţă după ce sistemul medical din România i-a luat, mai întâi, simţul auzului, iar apoi sistemul de învăţământ i-a refuzat şi şansa de a lua Bacalaureatul în limbajul semnelor. Cazul său dovedeşte că dreptul la educaţie şi incluziune socială pentru persoanele cu dizabilităţi există numai pe hârtie în ţara noastră.

România Liberă consemnează că aleşii au profitat de concentrarea atenţiei publice pe scandalul Codului Penal şi au adoptat două acte normative la fel de controversate.  PSD, ALDE ­şi UDMR au dezincriminat parţial traficul de influenţă pentru parlamentari ş­i au eliminat total luarea de mită prin intermediari. Proiectele îi aparţin deputatului social-democrat Cătălin Rădulescu. “Se dă liber la mai multe infracţiuni de corupţie prin interpuşi”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică.

Jurnalul Naţional observă că procurorul general al României, procurorul-șef DIICOT, președintele și vicepreședintele CSM nu și-au completat și depus declarațiile de avere și de interese. Termenul limită pentru înregistrarea acestor documente a expirat acum aproape o lună. Pe lista neagră se află și ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar și șefii BNR. Amenda poate ajunge până la 2.000 lei.

Ziarul Financiar scrie despre schimbările sociale majore din jurul nostru. Cariera ia locul familiei, iar videochatul înlocuieşte relaţiile. Numărul de gospodării formate dintr-un singur adult, cu sau fără copii, a crescut cu 37% în ultimul deceniu, până la 2,26 milioane de gospodării în 2017, potrivit datelor Eurostat. Psihoterapeutul de familie Gina Vechiu-Stoleru pune această situaţie pe seama emancipării femeii, înlocuirii relaţilor umane cu cele din mediul virtual, orientării spre construirea unei cariere, dar li pe seama exodului masiv al românilor în străinătate.

Gazeta Sporturilor scrie că se schimbă regulamentul de play-off. Partea a doua a campionatului de fotbal va deveni și mai plină de adrenalină. Primele două clasate nu se vor mai întâlni în etapa a doua, ci în ultima. La fel se va întâmpla și în play-out. Liga I rămâne cu 14 echipe.