Prima pagină | 6 septembrie 2018

România Liberă consemnează că guvernul a adoptat ieri rectificarea bugetară, fără a mai aștepta avizul CSAT. Executivul susține că este obligat să solicite avizul, nu să îl aștepte. Rectificarea bugetară vizează în principal tăieri ale bugetelor serviciilor secrete, SRI urmând să piardă suma cea mai mare – 113 milioane de lei. În acest fel, SRI, care are un buget de 2,3 miliarde de lei, va pierde 5% din bani. Raportat în euro, SRI are unul dintre cele mai mari bugete, comparativ cu alte nouă țări NATO. Timp de o lună, proiectul a fost blocat, președintele Klaus Iohannis opunânduse scăderii bugetelor serviciilor secrete. Marți, CSAT nu a dat niciun aviz proiectului de rectificare bugetară, iar președintele o invitase pe Viorica Dăncilă la o nouă rundă de negocieri pentru astăzi. Iohannis a solicitat Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze CCR pentru a verifica în ce măsură ordonanța de urgență de rectificare a bugetului este constituțională.

Crăciun fără porc românesc pe masă, titrează Adevărul. Şeful Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România face previziuni sumbre: industria de profil este la un pas de faliment, iar românii vor mânca de sărbători exclusiv produse din import. Ioan Ladoşi, una dintre vocile autorizate pe piaţa de profil, le cere autorităţilor statului să găsească soluţii rapid pentru stoparea răspândirii bolii: „Situaţia este foarte gravă. Dacă boala evoluează cu aceeaşi viteză ca şi până acum, este foarte clar că de Crăciun nu vom mai avea porc românesc pe masă“, spune el.

Jurnalul Naţional scrie că Asociația Taților se chinuie de 7 ani să găsească sprijin de la stat pentru implementarea unui proiect de monitorizare a copiilor consumatori de substanțe interzise. Scopul acestui demers este îndepărtarea de mediile toxice și îndrumarea către activități care să-i facă să uite de aceste preocupări. Consumul de droguri de pe băncile școlii a ajuns să fie o realitate în România, dar autoritățile nu se grăbesc să abordeze frontal această problemă.

Ziarul Financiar anunţă că vânzările de medicamente au ajuns la 3 miliarde de euro în 2017, dublu faţă de 2008. Consumul creşte cu 10% pe an, iar farmaciile sunt la tot pasul. Românii au cumpărat peste 588 de milioane de cutii de medicamente anul trecut. Statul compensează cu 1,5 mld. euro, iar aproape 1 mld. euro sunt bani privaţi.

Cosmin Contra lansează „New România”, titrează Gazeta Sporturilor. Doar 4 titulari din ultimul meci al campaniei ratate de calificare la Mondial se vor afla pe teren, vineri, împotriva naţionalei Muntenegrului, anume Tătăruşanu, Stanciu, Chiricheş şi Budescu. Meciul va începe la ora 21 şi 45 de minute, fiind transmis de Pro TV.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS