Prima pagină | 5 iulie 2018

România Liberă consemnează că balanţa pentru adoptarea noului Cod Penal a fost înclinată de cele 9 voturi favorabile acordate de deputaţii din Grupul Minorităilor şi unul din partea PMP, care au compensat cele 11 absenţe din PSD şi ALDE. Modificat a fost şi articolul privind darea de mită. Corupătorul scapă de pedeapsă dacă denunţă fapta înainte ca anchetatorul să fi fost sesizat cu privire la săvârşirea acesteia, dar nu mai târziu de un an. De asemenea, devin interzise comunicările referitoare la dosarele penale până la decizia definitivă de condamnare, iar pentru spălarea banilor sau constituirea unui grup infracţional nu se mai dispune confiscarea extinsă.

Adevărul remarcă un Bacalaureat mai slab, chiar şi cu cifre măsluite. Rata de succes la “examenul maturităţii” a fost de aproape 68%, în scădere faţă de anul trecut, în pofida „fenomenului Brăila“, anume interdicţia impusă elevilor mai slabi de a participa la examen, ca să nu afecteze prestigiul şcolilor. În ceea ce priveşte prezenţa la sesiunea de vară din acest an, numărul candidaţilor a fost mai mic faţă de cel de anul trecut.

Jurnalul Naţional scrie despre asigurările care, în fapt, nu asigură nimic. PAD, polița obligatorie pentru asigurarea locuințelor, prevede numeroase situații în care nu se acordă despăgubiri. De exemplu, nu primești nimic dacă la adresa de acasă este înregistrată și o firmă. Majoritatea celor 600.000 de întreprinderi mic și mijlocii sunt în această situație. Magazia şi garajul, chiar dacă sunt legate structural de locuinţă, nu sunt asigurate pentru ca nu au destinaţie de locuit. Nu sunt despăgubite bunurile aflate în locuinţă: centrala termică, hidrofor, frigider sau televizor.

Ziarul Financiar observă că şoferii de autocamioane, lucrătorii comerciali şi vânzătorii domină piaţa muncii din România, cu aproape 440.000 de contracte active, respectiv 8,5% din total, după cum arată datele Patronatului Investitorilor Autohtoni. Doar patru categorii de joburi din România apar în cercetarea PIAROM cu peste 100.000 de angajaţi, iar acestea sunt şofer de camion (151.000 de salariaţi), lucrător comercial (143.000 de salariaţi), vânzător (142.000 de salariaţi) şi şofer de autoturisme şi camionete (105.000 de salariaţi). “Forţa de muncă este angrenată în industrii care nu generează valoare adăugată şi sunt în subsolul clasamentului de productivitate la nivelul Uniunii Europene“, arată autorii studiului, care mai notează că ponderea muncitorilor necalificaţi în totalul forţei de muncă se menţine la un nivel ridicat.

Potrivit Gazetei Sporturilor, lotul lui Dinamo valorează de două ori mai puțin decât cele ale granzilor FCSB sau CFR Cluj. După cota de piața, echipa din Șoseaua Ștefan cel Mare este pe tobogan comparativ cu anii trecuți. În această vară, “câinii” au renunțat la o întreagă echipă. În schimb, Dinamo a recrutat puțin și gratis. Lotul de 25 de fotbaliști valorează doar 12 milioane de euro. Suporterii au contestat dur sosirea lui Mircea Axente, Sergiu Popovici și Deian Sorescu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS