Confidenţialitate

Prima pagină | 30 octombrie 2018

Adevărul analizează rezultatele unui sondaj îngrijorător, potrivit căruia dintre toţi cetăţenii Uniunii Europene cei mai mulţi care reclamă existenţa corupţiei în şcoli sunt români. Spre exemplu, sunt profesori care le spun părinţilor că ai lor copii au nevoie de pregătire suplimentară pentru că se descurcă execrabil la materia lor şi se propun chiar pe ei ca meditatori, contra unor sume deloc neglijabile. Experţii spun că fenomenul afectează atât performanţele elevilor, cât şi modul în care va arăta societatea românească în viitor: coruptă în toate sferele.

Potrivit României Libere, calitatea aerului se ameliorează lent în spaţiul comunitar, dar poluarea continuă să ucidă prematur peste 480.000 de europeni. 25.000 dintre aceste victime sunt români, conform estimărilor făcute de Agenția Europeană de Mediu. Alături de Franța, Germania, Marea Britanie, Italia şi Ungaria, România a fost dată în judecată neîndeplinirea obligațiilor lor în materie de calitate a aerului.

Ziarul Financiar observă că, după o pauză de 3 săptămâni, BNR a împrumutat băncile cu 16,6 miliarde lei, maximul ultimilor 17 ani. Banca Centrală a inundat piaţa cu lichiditate ca să tempereze dobânzile. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, s-a apropiat de pragul 3,4%.

Jurnalul Naţional consemnează că Angela Merkel a anunţat că va renunța, în luna decembrie, la şefia Uniunii Creştin Democrate, dar își dorește să rămână cancelar ale Germaniei până în 2021. Partidul se confruntă cu înfrângeri electorale, de care profită extrema dreaptă germană, al cărei discurs răspunde nemulţumirilor faţă de politica deschiderii graniţelor pentru migranţi. Decizia Angelei Merkel sa poate gripa economia acestei ţări, principalul motor al blocului comunitar.

Gazeta Sporturilor scrie că Dinamo a ajuns la al 7-lea meci fără victorie. Echipa rămâne pe loc de baraj. “Câinii” au terminat turul sezonului regulat la 7 puncte de poziţia a 6-a, care asigură prezenţa în play-off.