Confidenţialitate

Prima pagină | 30 iulie 2018

Jurnalul Naţional anunţă că Autostrada Soarelui intră în palmaresul “Asfaltatorului de Ialomița”. Magnatul Corneliu Dragomir a pornit de jos, de la modernizări de drumuri judeţene, După două sensuri giratorii amenajate cu succes, contractele au început să curgă. În 9 ani, firma asfaltatorului din Ialomița a făcut afaceri de peste 100 milioane de euro cu statul. Ultimul, în valoare de 13,7 milioane, vizează repararea pe ambele sensuri a Autostrăzii Soarelui, între Lehliu și Drajna, pe o distanţă de 32 de kilometri.

România Liberă aminteşte că edilii Constanței și Brașovului, Radu Mazăre și George Scripcaru, au decis în urmă cu ani buni să dezafecteze rețelele de tramvai din orașele pe care le păstoreau, pe motiv că ar fi o formă arhaică de transport. Între timp, în alte două orașe turistice din Europa, Nisa și Florența, primarii au făcut fix contrariul, iar anul acesta au fost extinse liniile de tramvai, cu bani de la Bruxelles. La Constanța și la Brașov, tramvaiele au devenit istorie încă de acum zece ani, în urma unor decizii controversate ale primarilor, care fie au susținut că oamenii trebuie să meargă cu mașinile personale (o tendință antieuropeană), fie că nu au bani să le repare și să le întrețină. Pe Coasta de Azur și în Toscana, tendința este exact inversă, de încurajare a transportului electric și de a reduce poluarea, pentru care România a intrat recent în procedură de infringement.

Potrivit Ziarului Financiar, atracţia pentru salariile mari din IT a condus la o creştere a concurenţei la Facultatea de Matematică şi Informatică în ultimii ani. Peste 1.500 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru examenul de admitere la specializarea „Calcu­la­toare şi Tehnologia Informaţiei“ din cadrul Facultăţii de Mate­matică şi Informatică a Universităţii din Bu­cureşti, care are anul acesta 75 de locuri subvenţionate de la buget, rezultând o concurenţă de 20,1 candidaţi pe loc. Această specializare a fost înfiinţată în urmă cu circa 10 ani, iar candidaţii trebuie să dea un examen de admitere scris cu exerciţii de ma­te­ma­tică, informatică şi fizică. Ultima medie de admitere la această specializare a fost de 7,64 în 2018. „Numărul de candidaţi nu diferă foarte mult de cel de anul trecut, însă până anul tre­cut concurenţa în rândul specializărilor facul­tăţii noastre a tot crescut. Atracţia pentru salariile mari din domeniul IT este unul dintre principalele motive care au condus la creşterea interesului tinerilor pentru o astfel de carieră“, a explicat Radu Gramatovici, decanul Facultăţii de Matema­tică – Informa­tică din cadrul Universităţii din Bucureşti. Printre absolvenţii acestei facultăţi se află Daniel Dines, cofondatorul com­paniei IT UiPath evaluată la 1 miliard de euro, şi Florin Talpeş, cofondator al Bitdefender, cel mai mare producător local de software.

Adevărul observă că premierul Ungariei a folosit România ca rampă de lansare a mesajelor antieuropene şi pro-Rusia. Prezent la Şcoala de vară de la Tuşnad, judeţul Harghita, Viktor Orban a lansat noi critici la adresa liderilor UE, a pledat pentru o relaţie mai strânsă cu Rusia şi a persiflat Centenarul. Singurii politicieni care au reacţionat au fost Victor Ponta, liderul ProRomânia, şi Eugen Tomac, preşedintele PMP. „Dacă România ar avea azi conducători care să inspire respect, cu siguranţă că Viktor Orban nu şi-ar permite să ne jignească la noi acasă“, a spus Ponta. „România a reuşit să integreze comunitatea maghiară perfect, UDMR este în Parlament din 1990 până în prezent, a participat de cele mai multe ori la actul de guvernare, la ora actuală face parte dintr-o Coaliţie alături de PSD şi ALDE, chiar dacă nu are miniştri în Guvern. Din punct de vedere al reprezentării politice, judeţele Harghita şi Covasna sunt conduse de către reprezentanţi ai minorităţii maghiare, conduc şi în judeţul Mureş, decid şi în Satu Mare şi Bihor“, a comentat şi Tomac.

După 30 de ani, titrează Gazeta Sporturilor. FCSB – Dinamo s-a încheiat 3 la 3. O remiză cu câte 3 goluri înscrise de cele două mari echipe rivale nu s-a mai consemnat din 8 iunie 1988. Roş-albaştrii au condus în 3 rânduri, dar “câinii” nu au renunţat nici o clipă la luptă şi au egalat de fiecare dată, ultima oară în minutul 89.